Српски Покрет Двери - Лого
Search
Marija Janjušević posetila Valjevo

Čuvena valjevska manifestacija „Tešnjarske večeri“ svake godine okupi posetioce iz čitave Srbije, što je bio dobar povod za novu aktivnost Dveri u Valjevu.


Marija Janjušević je prilikom posete Valjevu uručila humanitarnu pomoć udruženju „Zagrljaj“, koju su pripremili članovi gradske organizacije Dveri.  Radi se o sredstvima za održavanje higijene u prostorijama udruženja i školskom priboru. Saradnja valjevskih Dveri i udruženja „Zagrljaj“ će biti intenzivirana u narednom periodu na radovima za osposobljavanje kuće koju je Zagrljaj dobio na korišćenje. Gospođa Kovačević, poslednji živi potomak porodice koja je vlasnik „Kovačevog hana“ u valjevskom Tešnjaru, ovu kuću koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ustupa udruženju. Biće potrebno mnogo volje, rada, sredstava i upornosti da se kuća opremi za bezbedan „Zagrljaj“ oko 60 mališana koji su članovi udruženja.




U srdačnoj atmosferi, delegacija Dveri se upoznala sa problemima dece sa invaliditetom u  Valjevu i (ne)spremnosti lokalne zajednice i građana da pomognu. Dodatni problem trenutno im stvara i činjenica da je načelnik za javne nabavke (SPS kadar sa sudskim dosijeom) uhapšen, pa roditelji ne mogu na vreme da obezbede pedagoške pratioce za svoju decu sa invaliditetom.


U razgovoru sa Lepom Pirgić, osnivačem udruženja Zagrljaj, saznajemo da je okupila oko šezdesetoro dece sa mentalnim i fizičkim invaliditetom, ali i decu iz socijalno ugroženih porodica. Delegacija Dveri je imala priliku da prisustvuje zajedničkoj radionici dece i roditelja i da kupi neke od proizvoda. Lepa je informisala goste iz Dveri da, nažalost, u valjevskom kraju ima više slučajeva samohranih očeva, čije su supruge napustile porodicu i žive novi život u inostranstvu. Naročito je alarmantan podatak koji su nam u udruženju izneli, da u „Zagrljaj“ dolazi sve veći broj dece uzrasta oko tri godine, koja su nakon vakcinisanja postala autistična.




Marija Janjušević je ponovila koliko je za Dveri značajna neprestana borba za ekonomsko i socijalno osnaživanje porodice, u kojoj će deca biti voljena i bezbedna, kao i borba za odgovorno društvo u kome će se deca koja imaju bilo kakvu vrstu invaliditeta osećati zaštićeno i moći da ostvare sva svoja prava na lečenje, obrazovanje i rad.


U nastavku se Marija Janjušević upoznala sa problemima građana Valjeva, koji su uglavnom zajednički za sva mesta u Srbiji i izazvani katastrofalnom politikom ovog i svih prethodnih režima u poslednjih četvrt veka. Osim Krušika, koji radi punom parom i proizvodi naoružanje o čijem dejstvu na okolinu meštani samo nagađaju, privreda je umrtvljena. Uticajniji političari, uključujući i narodne poslanike iz Valjeva, nezainteresovani su za pomoć svom gradu.


1


Poseta je završena druženjem na koncertu grupe Legende u okviru manifestacije „Tešnjarske večeri“. Izvođači su program započeli komentarom da tokom 30 godina svog postojanja i rada čuvaju i promovišu tradicionalne vrednosti i nacionalni identitet, kao što to čine i u sopstvenim porodicama. To su upravo vrednosti za koje se Dveri zalažu i zbog kojih su iz bezbednog NVO sektora ušli u politiku, gde jedino mogu nešto konkretno da promene za dobrobit svih porodica u Srbiji i srpskih porodica širom sveta.


Informativna služba Dveri u Valjevu


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: