Српски Покрет Двери - Лого
Search
Kostić: Poljoprivrednici su se uverili da je zakon velika obmana

Reakcije mnogih udruženja poljoprivrednika jasno govore, da su poljoprivrednici prozreli nameru Vlade Srbije i da se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu pravi problemi neće rešiti i da se rasprodaja državnog zemljišta strancima nastavlja


Stav Srpskog pokreta Dveri je jasan već 7 godina, nema prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima! Zemlja je važan nacionalni resurs i prodaja makar i jednog hektra zemljišta je ugrožavanje suvereniteta države Srbije!


Vlada Republike Srbije je izmenama zakona htela da ugodi i svojim šefovima u Briselu time što će omogućiti strancima da postaju vlasnici našeg zemljišta u skladu sa štetnim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju , a i da obmane naše poljoprivrednike da će država zaštititi njihove interese.


Smutnja među poslanicima vladajuće koalicije se videla i u tome, da su i njihovi poslanici imali različita tumačenja zakona i da Ministar Nedimović nije bio previše siguran i jasan  u svojim izlaganjima. Čak se i Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan pre neki dan oglasio, rekavši da izvore pijaće vode koje smo prodali strancima treba opet vratiti u vlasništvo države!  


Mnogi predstavnici poljoprivrednih asocijacijama su se oglasili u medijima proteklih dana i poslali jasnu poruku Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, da se ne slažu sa novim zakonskim rešenjima, jer se stvari u suštini neće promeniti. Stranci će i dalje moći da postaju vlasnici našeg poljoprivrednog zemljišta  ako kupe neko propalo poljoprivredno preduzeće baš kao i u proteklih 15 godina. Zašto vlast u proteklih 5 godina nije preispitala vlasništvo nad preko 20.000 hektara državnog zemljišta kojim sada gazduju razni Todorići, Glavaši, Irci, Mađari…?


Posledice ovakvog nakaradnog zakona, ubrzo će videti naši poljoprivredni proizvođači kada država proda PKB i kada 5.200 hektara zemljišta koje je u vlasništvu ove kompanije postane imovina nekog stranog tajkuna.


Suština je da će ova naprednjačka vlast nastaviti da krčmi 400.000 hektara državnog obradivog poljoprivrednog zemljišta i da ga daje svojim stranačkim tajkunima, baš kao što i sada rade.


 Srpskim seljacima je potreban nov Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji će omogućiti da državnu zemlju dobiju na besplatno petogodišnje korišćenje srpska porodična gazdinstva  i da se određene količine zemljišta poklone mladim poljoprivrednicima koji hoće da ostanu da žive na selu.


 


Ivan Kostić, narodni poslanik Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: