Dveri Beograd: Slavija kao simbol nesposobne gradske uprave

Saopštenje Gradske organizacije Dveri Beograd povodom građevinskih radova na Slaviji i u Bulevaru oslobođenja.


Slavija je raskopana, Bulevar oslobođenja je raskopan, u okolnim ulicama haos, centar grada neprohodan! 


Da li uopšte gradska vlast zna šta radi? I za čije interese radi? Sudeći po dosadašnjim iskustvima, imamo puno razloga da verujemo da su interesi građana pali u senku ličnih interesa pojedinaca na odgovornim mestima i interesa njihovih mecena.


Navešćemo samo neka ranija iskustva. U poslednjih godinu dana, ceo Vračar je nagrđen novopostavljenim semaforima koji obaveštavaju vozače koliko ima slobodnih parking mesta u kojoj ulici!


Ko će da nas ubedi da je u Beogradu, prepunom ozbiljnih problema, upravo to prioritet na koji treba trošiti narodne pare? Ili pak fontana na ovoj istoj Slaviji koja ne rešava ni jedan problem, ne ulepšava trg ni najmanje i koja je napravljena na pogrešnom mestu, što garantuje da će u dogledno vreme morati da bude srušena. Jedino što nam je ta fontana stvarno donela je rupa u budžetu.


Ta rupa u budžetu, zahvaljujući sadašnjim radovima na izvođenju jednog kozmetičkog projekta, iz dana u dan postaje sve veća. Činjenica je da ni jedan suštinski problem saobraćaja na Slaviji neće biti rešen ovim projektom i da će se to morati rešavati u nekom budućem trenutku. Tada će sve ovo što se danas radi morati da se sruši, da bi se problem rešio kako valja.


To otvara neprijatno pitanje: što se troše tolike pare na projekat koji ne donosi poboljšanje? Zbog čega radovi moraju da se izvode baš sad kada ne postoji ne jasan, već nikakav plan kako Slavija treba da bude trajno uređena? Možda se odgovor krije upravo u rečima „baš sad“ jer ovoj garnituri nije garantovano da će biti na tim pozicijama u nekom drugom trenutku.


Radovi na Slaviji su simbol nesposobne gradske uprave. To je neodgovorno trošenje novca i maltretiranje građana u gužvama i neprohodnim ulicama, o čemu svedoči i nepostojanje funkcionalne šeme privremenog režima saobraćaja. Sve iz razloga „da se nešto radi“.


 


Savet za saobraćaj, urbanizam i građevinarstvo


Gradske organizacije Dveri Beograd