Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Zahtevamo da se trudnicama i porodiljama isplate sva dugovanja

Dveri imaju jasnu strategiju porodične politike, koju smo ovih dana otpočeli u svim opštinama u Srbiji, gde smo predali Porodičnu deklaraciju, koja bi svaki grad i opštinu u Srbiji trebala da proglasi zaštitnikom porodice. Koliko je naprednjačka vlast za porodicu i podsticaje rađanja imaćemo prilike veoma brzo da se uverimo, prihvatanjem ili odbijanjem ove deklaracije.

Nova sednica Saveta Vlade za populacionu politiku predstavlja još jedan medijski paravan za sve ono loše što radi sadašnja vlast, a što maskira navodnom brigom o porodici.

Imamo premijera koji kao zaključak sa ove sednice kaže – mora se uticati na sprečavanje kašnjenja u isplati naknada zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje.

Ana Brnabić je praktično priznala da joj trudnice i porodilje nisu prioritet i da novac koji im država duguje kasni zbog papirologije. Ovo je prava slika ove vlasti i Vučićeve politike, imajući u vidu da premijer uporno ponavlja da joj je jedan od prioriteta unapređenje administracije.

Da je isplata trudnicama i porodiljama, i uopšte populaciona politika zaista prioritet, onda bi administrativni problemi prvi bili rešeni, jer su oni samo prvi korak ka ostvarivanju dugoročne strategije za bolji život porodica u Srbiji.



  Savršeno je jasno da ova vlada nema strategiju kako da poveća natalitet.

Koliko mi shvatamo, ova sednica imala je ključnu tačku, kako bi Brnabićeva po zadatku najavila da će kompanije dobijati nagrade, ako budu podsticale mere rađanja.  Dakle, nadamo se da novac neće otići u ruke njihovih tajkuna, već u poboljšanje kvaliteta života porodica.

Takođe, i Slavica Đukić-Dejanović je od svih odluka i predloga koje je mogla da predstavi i ponudi, izjavila da je – potrebno usklađivanje rada i roditeljstva.

  Ovo nije prvi put da ovaj Savet navodi ovu potrebu, ali nikao ne izlaze sa konkretnim merama, šta to zapravo znači.

  Dveri intenzivno prate rad Saveta Vlade za populacionu politiku i nadamo se da ćemo u doglednoj budućnosti čuti za neku konkretnu meru, ali kako stvari stoje to se izgleda neće desiti.

 


Radoš Pejović

Predsednik Saveta za porodicu i socijalna pitanja

Srpskog pokreta Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: