Српски Покрет Двери - Лого
Search
Kako kriminalci otimaju domaću privredu: Boris Berezovski i pozadina atentata na Beka

Narodni poslanik Dveri, Zoran Radojičić, postavio je pitanja Vladi Srbije u Narodnoj skupštini.

1.    Pitanje za ministarku pravde Nelu Kuburović:

Da li se Generalno tužilaštvo Ruske Federacije tokom 2012. godine obratilo Ministarstvu pravde zamolnicom za međunarodnu pravnu pomoć, a u vezi sa krivičnim postupkom koji se pred organima Ruske federacije vodio protiv Berezovski Borisa Abramoviča i Gluškov Nikolaja Alekseeviča, kao i da li je bila zatražena zaplena imovine u njihovom vlasništvu koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije?

Molimo da nam se dostavi dokumentacija koja je dostavljena uz ovu zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć.



2.    Pitanje za predsednika Višeg suda u Beogradu, Aleksandra Stepanovića:

Da nas obavesti o kretanju predmeta po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć pod poslovnim brojem PomIk2.Po1.52/12 koji je u posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu primljen 20.11.2012. godine, kao i da nam dostavi sve sudske odluke donete prilikom postupanja po ovoj zamolnici.



3.    Pitanje za predsednika Višeg suda u Beogradu, Aleksandra Stepanovića:

Da li je predmet zamolnice, to jest zahtev za zaplenom imovine Berezovski Borisa Abramoviča i Gluškov Nikolaja Aleksejeviča obuhvatio imovinu kompanije „Danube Foods Group B.V.“ i to aktivu od kompanija:

Nadležni ruski organi utvrdili su da je u periodu od 2002. do 2005. godine Boris Berezovski preko 4 kompanije i jednog trusta prebacio 320 miliona dolara, stečenih kao rezultat poslova kriminalnog udruženja, u kompaniji „New World Value Fond“  na Gibraltaru, a potom je ova investirala ova novčana sredstva „Value Discovery Partners“ sa Britanskih devičanskih ostrva. Pomenuta firma je deo sredstava investirala u aktivu kompanije za punjenje mineralne vode Knjaz Miloš, preko kompanije „Danube Foods Group B.V.“ sa sedištem u Amsterdamu.

Kasnije je  „Danube Foods Group B.V.“ stekla aktive Bambi Banata, Bambi parka, Imleka, Mlekare Subotica. „Value Discovery Partners“ je takođe investirala novčana sredstva u „Klejts Holding BV“, sa sedištem u Utrehtu, Holandija, i preko nje postala vlasnik 100% akcija Knjaz Miloš. Ključno pitanje je zašto je neko odlučio da prevari Rusiju, ali i da Srbiju uskrati za 300 miliona evra koje bi dobila zaplenom imovine, i ko je prisvojio ovaj novac?



4.    Pitanje za ministra policije Nebojšu Stefanovića:

14. novembra 2014. pokušano je ubistvo biznismena Milana Beka. Trenutno je u toku sudski postupak za pokušaj ubistva, ali javnost praktično nema potadaka o tom slučaju.

Molim Vas da mi odgovorite na 3 pitanja u vezi sa tim. Ključno je da li ste otkrili motiv za ovo delo? Vaša prva izjava bila je da je atentator na Beka amater, i da će policija brzo rešiti ovaj slučaj. Kasnije se ispostavilo da ta Vaša izjava nije tačna.

Međutim, da li je policija tokom istrage došla do saznanja da atentator, očito profesionalac, nije ni imao nameru da ubije Milana Beka, već, da ga ozbiljno rani? I konačno, da li je atentat na Beka dovođen u vezu sa poslovanjem pomenutog Danube Foods-a, sa kojim je on formalno i faktički upravljao, odnosno njegovom prodajom? Jer kao što znamo Danube Foods je prodat dva i po meseca posle pokušaja ubistva Milana Beka londonskom fondu „Mid Europ partners“, i da li je ovaj pokušaj ubistva bilo ubeđivanje Beka da odradi tu transakciju?



5.    Pitanje za direktora Uprave za sprečavanje pranja novca:

Da li ste u okviru svojih zakonskih ovlašćenja ispitali poreklo novčanih sredstva kojima je izvršena kupovina Danube Foods-a, kao i koja je cena zaista plaćena i kojoj je kompaniji izvršen prenos ovih sredstava, imajući u vidu da je Berezovski barem službeno mrtav od 2013. godine?

Kako je upravljanje kompanijama koje su nekada bile u vlasništvu Danube Foods-a, a sada Mid Europa partners-a, poverena na upravljanje privrednom društvu „Moji brendovi doo“, čije sedište se nalazi u istoj ulici u kojoj živi Milan Beko, što je vrlo interesantno jer je upravo to mesto izvršenja ubistva u pokušaju Milana Beka, te takođe napominjemo da je direktor Mojih brendova Andrej Jovanović bivši suvlasnik Marba, postavljamo pitanje da li ste i kada sproveli proveru porekla novca bivših vlasnika kompanije Marbo?

Ako se prihvati da je tačno da su svoju kompaniju Marbo, doduše i to je diskutabilno jer je pokojni Mile Tadić dao 90% novca za osnivanje Marba, zaista prodali Pepsiju za 200 miliona evra, kako su Andrej Jovanović i Bojan Milovanović stavili pod kontrolu, pored kompanija pomenutih u prethodnim pitanjima, i bolnicu Medigroup i poslovne banke  KBM banku, Findomestic banku, a nedavno i Piraeus banku, te kako su finansirali izgradnju „A bloka“ na Novom Beogradu, pri čemu je projektno finansiranje izfinansirala, gle čuda Piraeus banka, a kada smo već kod  Piraeus banke, ova banka je i najveći hipotekarni poverilac Luke Beograd ?

Gle čuda, opet Beko, stalno im se putevi prepliću. Kako su ova lica pored svega još ponudili i iznos od milijardu i trista pedeset miliona evra ( 1 350 000 000 evra ) za kupovinu Telekoma? Dakle, od početnih 200 miliona evra, kako su stekli sve nabrojano ?   




Informativna služba Dveri




Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: