Српски Покрет Двери - Лого
Search
Apel sedmorice: Umesto Vučićevog lažnog dijaloga o Kosovu i Metohiji da se narod izjasni na referendumu

Javni apel grupe bivših i sadašnjih narodnih poslanika, ministara i predsednika opština.

Na osnovu zaključaka sa zajedničkog okruglog stola o Kosovu i Metohiji, koji je u organizaciji Srpskog pokreta Dveri održan 30. oktobra 2017. godine u Beogradu, grupa bivših i sadašnjih narodnih poslanika i ministara i predsednika opština izlazi u javnost sa sledećim apelom:


Dijalog o Kosovu i Metohiji koji je nedavno u neobično velikoj žurbi pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatramo lažnim i ocenjujemo kao pokušaj da se prikrije prava namera aktuelne vlasti da se u 2018. godini potpiše obavezujući dokument o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa tzv. nezavisnim Kosovom. Potpisivanje jednog takvog dokumenta u Briselu je uslov na daljem putu Srbije u EU i znači sporazum između dve nezavisne države, čime se otvara put za ulazak lažne države Kosovo u Ujedinjene nacije. Uvereni smo da u ovom nametnutom lažnom dijalogu ne treba učestvovati i time davati podršku Vučićevom režimu da zarad krajnje neizvesnog i štetnog ulaska Srbije u EU i očuvanja lične vlasti žrtvuje Kosovo i Metohiju.


Smatramo da međunarodnu javnost hitno treba obavestiti da su Kosovo i Metohija, kao teritorijalni deo Srbije, pod okupacijom, i da Srbija – na osnovu međunarodnog prava – zadržava mogućnost da ovaj deo svoje teritorije vrati u svoju punu ustavno-pravnu nadležnost po prestanku okupacije.


Potrebno je odmah prekinuti pregovore o KiM sa posredovanjem EU, poništiti sve antiustavne briselske sporazume i temu Kosova i Metohije vratiti tamo gde joj je i mesto: u Savet bezbednosti UN. Istovremeno, treba tražiti potpuno ispunjavanje svih odredbi Rezolucije SB UN 1244, a posebno onih koje se tiču povratka srpskog državnog osoblja na KiM.




Apsolutno odbacujemo svaku ideju podele Kosova i Metohije, ili bilo kakvo drugo ugrožavanje teritorijalnog i državnog suvereniteta Srbije.


Svaku dalju inicijativu ili odluku državnog vrha Srbije po pitanju KiM nemoguće je doneti bez mišljenja naroda na tu temu i zato je potrebno organizovati referendum.


Kao grupa bivših i sadašnjih narodnih poslanika, ministara i predsednika opština formirali smo zajednički radni tim koji će se baviti daljim predstavljanjem javnosti ovih naših zahteva širom Srbije.


Koristimo se prilikom da pozovemo predsednika Srbije i radnu grupu Vlade Republike Srbije koja se bavi lažnim dijalogom o KiM na direktno javno sučeljavanje na RTS-u ili u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ukoliko izbegnu da dođe do ovog sučeljavanja to će biti jasna potvrda da je nametnuti dijalog farsa i laž.




U Narodnoj skupštini Republike Srbije u Beogradu, 20. novembra 2017.

–  Boško Obradović, narodni poslanik

–  Dragan Todorović, bivši narodni poslanik (1992-2012), ministar i potpredsednik Vlade Srbije 1998-2000.

– Prof. dr Slobodan Samardžić, bivši narodni poslanik (2008-2014) i bivši ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije 2007-2008.

– Slaviša Ristić, narodni poslanik i bivši predsednik opštine Zubin potok

  Dr Marko Jakšić, bivši narodni poslanik

Dr Dejan Mirović, bivši narodni poslanik

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: