Српски Покрет Двери - Лого
Search
Pušica: Mladić će biti politički trofej Haškog tribunala

Presuda nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću neće doprineti pomirenju u regionu, smatraju gosti N1 Konstantin Samofalov i Marko Pušica. Pušica kaže da je rad Tribunala od početka bio sporan, a i presude, prema kojima je 70 odsto osuđenih srpske nacionalnosti, govore o tome da je taj sud primenjivao selektivnu pravdu.

Predsednik Saveta za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo Dveri Marko Pušica rekao je u Danu uživo da je rad Haškog tribunala, koji bi krajem godine trebalo da završi svoj rad, katastrofalan i da će se posledice njegovog rada osećati još dosta dugo.

„Mladić će biti politički trofej Haškog tribunala koji završava svoj rad. Presuda Mladiću neće biti presuda jednom pojedincu, već presuda celoj Republici Srpskoj“, smatra Pušica.

Prema njegovim rečima, ništa drugo ni ne treba očekivati od suda koji je i osnovan na sporan način i čiji su status i rad sporni.

„U srpskoj javnosti je u jednom periodu, pre 10 godina, bilo dosta polemike o tom sudu, da li je njegov položaj dovoljan da se utvrdi istina. Danas više nemamo razboritu i kritičku misao koja ide ka osporavanju rada Tribunala“, rekao je Pušica i dodao da je „Tribunal osnovan rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozivom na glavu 7 Povelje UN“.

Odredbe tog člana, prema njenu, nisu mogle da budu pravni osnov za osnivanje Tribunala, a kako kaže, Savet bezbednosti nije ni bio vlastan da osnuje takvo telo.

„I pravila je propisao sam sud, i čak su 40 puta ta pravila menjana…Postoji i potpuna arbitrernost sudija u utvrđivanju kazni, koje nisu nikada propisane tim sudom“, rekao je Pušica.

Dodaje da je tom sudu „pretpostavka bila krivica, a da ste vi morali da dokazujete svoju nevinost“.

„Konačan učinak Haškog tribunala po srpski narod, po srpsku državu, po srpske države, računajući tu i Republiku Srpsku i Republiku Srpski Krajinu, je katastrofalan. Haški tribunal nije nikakvo rešenje problema, on je deo problema“, rekao je Pušica.




Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: