Dveri Novi Sad u spomen Milici Tomić

Milica Tomić je nažalost široj javnosti poznata isključivo kao ćerka čuvenog srpskog političara, gradonačelnika Novog Sada i osnivača lista Zastava, Svetozara Miletića. Takođe i kao supruga političara, predsednika radikalne stranke Jaše Tomića.

Milica Tomić je u suštini bila više od toga. Ona je pre svega bila  srpska književnica, novinarka, političarka  i narodna poslanica, svojim glasom je učestvovala u prisajedinjenju Banata, Baranje i bačke Kraljevini Srbiji.


Bila je veoma obrazovana, govorila je nekoliko svetskih jezika.


Kada se otac Svetozar Miletić razboleo zbog čestog boravka po zatvorima, ona je preuzela uređivanje lista Zastava i počela da se aktivno bavi politikom. 


1911.godine pokreće list „Žena“ i tako se zlatnim slovima upisuje u istoriju srpske štampe kao prva žena osnivač i urednik nekog časopisa koji je bio i najuticajniji srpski časopis tog vremena namenjen ženama. Bila je osnivač ženske čitaonice Posestrima, borila se aktivno za očuvanje srpskih škola u Vojvodini koje je Austrougarska želela da ukine.


Bila je jedna od sedam poslanica koje su 1918 godine učestvovale u radu Velike Narodne Skupštine u Novom Sadu, koja je odlučivala o pripajanju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.Treba reći da je ona čuvala listu od 30 000 sakupljenih potpisa žena u Vojvodini, koje su podržale očuvanje srpskih škola na ovom prostoru, što je bio veliki kapital  za Veliku Narodnu Skupštinu.


Ipak je nakon svega umrla u bedi, sama i zaboravljena, 1944 godine. Iako su njen otac Svetozar Miletić i suprug Jaša Tomić ostali u kolektivnom sećanju i u Novom Sadu su im podignuti spomenici na najatraktivnijim lokacijama, i ulice nose njihova imena, Milica nema spomen ploču čak ni na kući gde je živela. Sahranjena je u grobnici sa suprugom i ocem, ali na nadgrobnoj poloči, njeno ime ukelsano je na poleđini.


Ženska snaga Dveri pokreće inicijativu da se Novi Sad, za početak, oduži Milici Tomić postavljanjem spomen ploče na njenoj kući u Dunavskoj ulici.


Život i dela Milice Tomić biće ubudće vidljiviji srpskoj javnosti posredstvom rada Ženske snage Dveri. Na taj način će omladina i svi ostali koji su spremni na svaki vid životne borbe, u prvom redu žene, osvežiti sećanje na jedan od mnogih svetlih primerima i uzora, kojima se kiti bogata srpska istorija.

 


Ivana Stojanović

Sekretar GO Dveri Novi Sad

I član GO SP Dveri i Ženske snage Dveri