Српски Покрет Двери - Лого
Search
Srpska napredna stranka ne može da podnese nečiju čistu biografiju

Ponudio sam se da svojim znanjem pomognem svojoj zemlji i nadam se da ću to znanje moći i da primenim – rekao je dr Predrag Mitrović, potpredsednik Dveri, na sednici Odbora za finansije, predstavljajući se kao jedini protiv kandidat kandidatima Srpske napredne stranke, za izbor predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Skupštinski Odbor za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava doneo je odluku da parlamentu predloži da za predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) izabere Nebojšu Savića, koji je i do sada bio na toj funkciji. Odbor je odlučio da predloži da za direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS predloži Željka Jovića, dosadašnjeg generalnog direktora za kontrolu banaka u NBS. Oba kandidata bila su predlog Srpske napredne stranke (SNS), a jedini protivkandidat je bio dr Predrag Mitrović, koga je predložio Srpski pokret Dveri.


Za razliku od Mitrovića, oba kandidata SNS nastavljači su neoliberalne doktrine i pobornici daljeg robovanja finansijskog i poslovnog ambijenta Srbije MMF-u i Svetskoj banci i ostalim globalnim finansijskim centrima moći, te nije čudila mantra koju svi ponavljaju od predsednika države pa na dalje o nekoj tobož finansijskoj konsolidaciji i stabilnim finansijama.


Sednicu je obeležila polemika članova Odbora iz SNS sa Mitrovićem, koji je izneo ozbiljne zamerke na finansijsku politiku i bivše i sadašnje vlasti i ukazao na to da se „igra sa finanijskim izveštajima, zbog izbegavanja poreza na dobit i izvlačenja sredstava u inostranstvo“. On je rekao da NBS radi pogrešno, i pod uticajem Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih i evropskih finansijskih institucija, ne koristi sve poluge koje ima u rukama da bi „izlečile“ privredu.


Mitrović je upozorio da ne postoji kontrola novčanih tokova u zemlji i da je zato od 2002. Do 2012. godine iz Srbije „isisano“ 53,7 milijardi dolara. On je poslanicima SNS koji su osporavali njegove tvrdnje poručio da imaju „ušemljeno znanje i mejnstrim ideologiju, koji su nas i doveli do ovog do čega su nas doveli“. Vaša dogma je prevaziđena, ali vi možete da se držite nje ako hoćete do kraja života, što je izazavalo negodovanje poslanika SNS i polemiku, jer su oni tvrdili da ih vređa i da, umesto odgovora na pitanja koja su mu postavljena „drži retoričke govore“.


Poslanici Srpske napredne stranke nisu imali ni jedan argument zašto dr Predrag Mitrović ne treba da bude izabran na tu funkciju, već su poptuno nedemokratski pozivali svoje kolege da ne glasaju za Mitrovića, nazivali su ga nekompetentnim, izražavali žaljenje što je Mitrović uopšte kandidat i vrlo lično i neljudski ga okarakterisali kao lošeg čoveka, iako je Mitrović veoma detaljno predstavio svoj plan za ekonomski oporavak Srbije.


Marija Janjušević, narodni poslanik Dveri, zaključila je na kraju rasprave, da je jedina uvreda koju je dr Predrag Mitrović mogao da uputi članovima SNS-a zapravo jeste njegova čista biografija i veća stručnost od same guvernerke.


Izvor: Fonet/ Info služba Dveri


 


 


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: