Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri podržavaju Apel za odbranu Kosova i Metohije

Srpski pokret Dveri u potpunosti podržava Apel za odbranu Kosova i Metohije, koji je u Radovićima na Luštici predstavio Mitropolit Crnogorsko-primorski g. Amfilohije.

Ako su se Aleksandar Vučić i Ana Brnabić ponadali da će uplatom od 10 miliona evra iz budžetske rezerve za radove na Hramu Svetog Save u Beogradu zapušiti usta SPC i srpskom narodu po pitanju Kosova i Metohije, prevarili su se.


Svakako da Vlada treba da podržava dovršetak izgradnje hrama Svetog Save na Vračaru, i to ne iz rezerve, nego opredeljivanjem većih redovnih sredstava iz budžeta, ali isto tako i da uloži sve napore da očuva teritoriju Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Sprovođenjem Briselskih sporazuma, čini suprotno.


Dveri ne dele stavove dela medija u Srbiji u stranom vlasništvu, da se pojedini episkopi SPC bave politikom, umesto da budu sveštenici.


Podsećamo javnost, a i predsednika Vučića, da su Srbi pravoslavne veroispovesti, gde se jedinstvo i snaga crpi iz sabornosti, za razliku od Vučićevih tendencija da se Srbiji nametne protestantska individualistička etika, potpuno strana duhu i tradiciji našeg naroda.


Takođe, podsećamo da je Sveti arhijerejski sabor SPC u poslednjih 30 godina, naročito za vreme blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, doneo niz zaključaka i stavova po pitanju Kosova i Metohije koji se ni u čemu ne razlikuju od stavova iznetih u Apelu za odbranu Kosova i Metohije. Jedina razlika je što je za poslednjih 30 godina Aleksandar Vučić, došavši na vlast sa pričom o bezuslovnoj odbrani KiM i poništavanju Briselskih sporazuma, otišao najdalje u izdaji srpskih državnih i nacionalnih interesa i za narednu godinu priprema teren za konačni udarac: priznavanje tzv. nezavisnog Kosova.


Za razliku od lažnog unutrašnjeg dijaloga sa ciljem aboliranja veleizdaje Vučićevog režima, Dveri već nekoliko meseci intenzivno sprovode paralelnu kampanju o odbrani Kosova i Metohije u sastavu Srbije, u kojoj učestvuju eminentni stručnjaci i društveni radnici koji su svojim dosadašnjim stavovima i radom pokazali kako se bori za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. Među njima su Boško Obradović, akademik Kosta Čavoški, prof. dr Slobodan Samardžić, Milan Stamatović, Dragana Trifković, Dragan Todorović, Slaviša Ristić, Marko Jakšić, Marko Pušica, Zoran Radojičić i mnogi drugi.


Radujemo se da i deo najuglednijih sveštenika SPC izlazi u javnost sa stavom koji se u potpunosti slaže sa stavom za koji se i Dveri zalažu. Uvereni smo da će Apel za odbranu Kosova i Metohije biti podržan od strane Sabora SPC i široko prihvaćen od strane srpskog naroda.



Informativna služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: