Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Dragačevo predale amandmane na predlog budžeta za 2018. godinu

Predsednik opštinske organizacije Srpskog pokreta Dveri Dragačevo, Mirjana Stevanović, podnela je u ime odborničke grupe „Dveri, poljoprivrednici i omladina“, četiri amandmana na predlog budžeta za 2018. godine.

Podneti amandmani tiču se zahteva ove odborničke grupe za povećanja sredstava za:

– poljoprivredne subvencije sa 15,2 na 21 milion dinara, sa ciljem da se što više novca od naplaćenog poreza na imovinu kroz subvencije vrati aktivnim poljoprivrednim domaćinstvima koja uprkos svim problemima opstaju na području opštine;

– za stipendiranje najboljih učenika i studenata sa 700.000 na 2,8 miliona dinara, odnosno za dodeljivanje minimum 15 novih stipendija najboljim učenicima srednjih škola i studentima državnih fakulteta sa područja opštine Lučani, a imajući u vidu ogroman odliv mladih i stručnih ljudi iz Dragačava;

– za vantelesnu oplodnju parova bez dece tražimo iznos od 1,2 miliona dinara, tj. iznos do 300.000 dinara po svakom bračnom paru koju bude ispunjavao propisane kriterijume, pri čemu treba napomenuti na ova mera nikad do sad nije bila primenjena u našoj opštini!?

– za povećavanje naknada za novorođenčad sa 5,1 na 7,8 miliona dinara, odnosno sa sadašnjih 30.000 dinara za svako novorođenče, na 50.000 dinara za svako prvo, 70.000 dinara za svako drugo i 90.000 dinara za svako treće i naredno dete u porodici.


Sredstva za ove mere bila bi obezbeđena u glavnom smanjenjem nepristojno visoko planiranih pozicija usluga po ugovoru (pretežno usluge reprezentacije), predsednika, uprave, javnih preduzeća i ustanova, koje su znatno većeg iznosa od potrebnog i realnog.


Sam predlog budžeta koji je projektovan na iznos od 739,5 miliona dinara je nerealan i predimenzioniran, praktično neostvariv, imajući u vidu da je prosečno punjenje budžeta opštine poslednjih godina bilo svega oko 550 miliona dinara.


Nema naznaka da se može doći do značajnijeg povećanja prihoda budžeta opštine u 2018. godini, te je osnovna poenta kako da se realno raspoloživa sredstva preraspodele na način da od njih osete korist i efekat što širi slojevi stanovništva. Upravo ovo je osnovni politički pravac delovanja Dveri u lokalnom parlamentu i smisao podnetih amandmana na predloženi budžet za 2018. godinu.


Sama činjenica da se ovoliko kasni sa usvajanjem budžeta za 2018. godinu, (skupštinsko zasedanje zakazano je za 16. januar), te uvođenju privremenog finansiranja, jasno govori o stanju u opštinskoj vlasti, prvenstveno u SNS. Novi lokalni izbori su kao što to već nekoliko godina tvrdimo jedini izlaz iz političke krize u Dragačevu i za njih su Dveri spremne u svakom momentu.


OO Dveri Dragačevo


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: