Српски Покрет Двери - Лого
Search
U podgoričkom Sabornom hramu predstavljeno četvoroknjižje Mitropolita Amfilohija „Novo kosovsko raspeće“

U kripti podgoričkog sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog sinoć je, u okviru „Kosovsko-metohijske večeri“, mnogobrojnoj publici predstavljeno četvoroknjižje Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija „Novo kosovsko raspeće“.

Radi se o Mitropolitovim dnevničkim zapisima iz Metohije iz 1999. godine, nakon Kumanovskog sporazuma kojim je okončana tromjesečna vojna agresija NATO pakta na SRJ, kao i o njegovim tekstovima, esejima i intervjuima o Kosovu i Metohiji.


Na početku večeri prikazan je dokumentarni film „Kosovo – univerzum bola“, autora Ranka Đinovića.

Prof. dr Miloš Ković kazao je da se Beograd ovih dana sjetio kosovskog zavjeta.




„Ima nas u ovom trenutku 10.330, nas, potpisnika apela za odbranu Kosova i Metohije. Među nama je dvanaest arhijereja naše Crkve, osam akademika preko stotiunu profesora univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici, Istočnom Sarajevu i u Banjoj Luci, oko stotinu pedeset doktora nauka. Zatražili smo samo to – da se konflikt zamrzne i da se ne predamo, da ne napuštamo Kosovo – srpski Jerusalim. Da ne napustimo ovih 120 hiljada naših sunarodnika i sugrađana“, kazao je Ković.


Dodao je da se ključni dio duhovne i intelektualne elite između pravde i sile opredijelio za pravdu.




„Između podviga i straha, mi se opredeljujemo za podvig, između neznanja i znanja, na strani smo znanja, između vere i nevere, pogađate – vera. Rekao bih, nastojimo da budemo na putu Kosovskog zaveta“, poručio je profesor Ković.


On je podsjetio da se ovih dana mnogo priča o tome kako Crkva ne treba da se miješa u politiku.


„Opet – rezultat neznanja i, rekao bih, loše volje. To što je Crkva odvojena od države ne znači da Crkva ne treba da se izjašnjava i o političkim pitanjima“, smatra Ković.


Dodaje da su knjige Mitropolita Amfilohija dio te priče.




„Ko je bio sa narodom i ostao sa narodom i u Metohiji i na Kosovu? Šta je ko radio u onom teškom i smutnom vremenu? U ovim knjugama Mitropolit Amfilohije svedoči o kosovskom zavetu i ovremenu u kojem živimo. To će ostati kao predragocena građa za istoričare koji dolaze“, poručio je profesor Ković.


Prof. dr Milo Lompar kaže da se od nas danas traži od nas da prihvatimoda zločin i nasilje na Kosovu i Metohiji nije bilo ništa drugo do naša volja i naša saglasnost.




„To je ključno što ne smemo učiniti“, poručio je profesor Lompar.

Vladika zahumsko-hercegovački g. Grigorije kazao je da nam je Hristov put jedini pravi putokaz prema događajima na Kosovui i Metohiji.




„Jednako prema Srbima i prema Albancima treba da posluži jevanđelska priča o milostivom Samarjaninu. Upravo kao dobri Samarjanin, i mi treba da budemo pri ruci svakom potrebitom“, kaže Vladika Grigorije.


Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije govorio je o događajima iz tzv. martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji iz 2004. godine, budući da se tada nalazio u Pečkoj Patrijaršiji.




„Hvala Mitropolitu Amfilohiju što nas je večeras ovde sabrao i probudio“, kazao je Vladika Joanikije.


Umirovljeni Vladika zahumsko-hercegovački g. Atanasije kaže da je neistina priča državnog vrha Srbije da se Srbi vraćaju na Kosovo.




„Ti ljudi tamo, počev od Vučića pa do Ivice Dačića, pa ne znam sve do koga, ovih njegovih trabanta okolo, pričaju laži kako se Srbi vraćaju na Kosovo. Čista laž. Oni obnavljaju svetinje? Da nam kažu koju su obnovili. Nego pomažu, recimo, Norvežani. Oni lažu. Sjever su dali na poklon Hašimu Tačiju, takozvani integrisani prelaz, to su u stvari granice, carine i albanska vlast na carinama. A oni ne idu preko tih granica jer su kukavice. I onda priča to tako Marko Đurić, a samo ponavlja za Vučićem. Kao Vučić dobio takozvanih deset srpskih opština nijednu nije dobio. A i da je dobio, ko zna Kosovo, zna da su sve te opštine u Pomoravlju, a ni jedna nije unijeta s Metohije, a ima ih pet ili šest“ kazao je Vladika Atanasije.


On je dodao da je Metohija data kao što je dat i sjever Kosova i upitao kako Vučića nije sramota da na Novu godinu izdaje proglas.




„U kojem kaže da se bavi samo realpolitikom i zemljskom Srbijom, a da na nebu nema ničega. E pa kako živi, ja ga sažaljevam. On je prisvojio Srbiju, a pojma nema šta je Srbija. On je novi Tito, novi unesrećitelj Srbije. Amfilohiju oni ne mogu mnogo, ali mogu da lažu da ga je Milo Đukanović podstakao, a Milo je glavni tutor i mentor Vučićev. Šta je Beograd na vodi nego pranje para Vučića i Mila“, zaključio je Vladika Atanasije.


Mnogobrojnoj publici obratio se na kraju večeri i Mitropolit Amfilohije.


Rekao je da ne razumije reakciju srpskih zvaničnika nakon što je izjavio da se boji da politika Aleksandra Vučića vodi izdaji Kosova i Srbije.




„Oni su htjeli da svu krivicu zbace na jednog potpisnika ovog apela. Zabrinut sam što je u ovom trenutku Srbija ućutala. Ovaj apel nije bio napad ni na koga, samo je branio žilu kucavicu Srbije“, objasnio je Mitropolit crnogorsko-primorski.


„Od 2008. godine, ne jedanput sam Mila Đukanovića nazvao najvećim izdajnikom Crne Gore u njenoj istoriji, i to ponavljam i sada. Sadašnja crnogorska vlast je priznala nezavisno Kosovo, što znači da je pljunula na samu sebe. Ne Crna Gora, već ova grupa dukljana, montenegrina, koja nastavlja obezboženu politiku i koji se, odričući se Kosova i Metohije, odriču izvorne i prave Crne Gore. Ovo što se sada događa sa politikom u Srbiji samo je nastavak ove dukljansko-montenegrinske ideologije koja je ovde preovladala i koja gospodari Crnom Gorom. Oni ne rade ništa novo“, smatra Vladika Amfilohije.




Dodao je da je Đukanović već izdao i predao Kosovo i „ovi samo to hoće da nastave, i još im je krivo što ima neko ko nije saglasan s tim”.


„Prvo je ovde počela ta izdaja, pa se onda sada nastavlja i htjela bi da se završi u Beogradu, u ime Srbije. Hvala Bogu da je ovaj apel napisan i uvjeren sam da će on odigrati značajnu ulogu i u Beogradu i u Srbiji. To je jezik istinske i prave Srbije i istinske i prave Crne Gore“, poručio je Mitropolit Amfilohije.


Rajo Vojinović

Foto: Jovan Radović

Izvor: Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: