Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri podržavaju sve inicijative za obeležavanje novosadske Racije

Gradski odbor Srpskog pokreta Dveri će se po tradiciji i ove godine aktivno uključiti u obeležavanje stradanja građana Novog Sada, takozvane Racije koju su u južnoj tokom januara 1942. godine počinili mađarski fašisti Mikloša Hortija.

Racija je u Novom Sadu počela na Božić i trajala od 21. do 23. januara , kada je svirepo pogubljeno na hiljade Srba i Jevreja, koji su živi ili polumrtvi bacani pod led u Dunav.


Upadljivo je da su pored Jevrejskih, stradale i čitave višečlane srpske porodice, da su zločinci bili precizno informisani u koje domove da upadaju i koje porodice zatiru. Stradali su domaćini, srpska elita, mladost, budućnost građanske Srbije.




Među bezbroj primera prva na toj listi mučenika je udovica i majka petorice sinova Jovandić Jelena. koja je živela u današnjoj Rumenačkoj ulici. Naočigled majke Janoš Tot iz Rumenke sa još trojicom mađarskih honveda ubio je Milorada (28), Savu(26), Paju(24), Živka (20) i Bor (15).Trojicu je ubio sam Tot, kome je tada bilo svega 19 godina, a Jelenu su prinudili da čitavog tog kobnog dana gleda svoju mrtvu decu, čija su tela potom bacili u Dunav…Majka Jelena je posle rata podigla skroman spomenik gde je 1974 sahranjena pored supruga i sinova.



Mikloš Horti i Adolf Hitler

O stravičnim zločinima mađarske Racije ćutalo se do kraja 60- ih godina prošlog veka, sa očiglednom namerom da se prikrije broj ubijenih Srba i Jevreja i sačuva obraz okupatora i domaćih egzekutora. Žrtve su godinama čekale pravdu. Tek 70-ih godina podignut je spomenik na novosadskom Keju – iako se zločin dogodio na drugom mestu, na kojem je danas gradska plaža. Mlada pokoljenja do pre desetak godina nisu znala dok su se bezbrižno kupala na omiljenoj plaži Štrand, da je tamo pobijeno više hiljada njihovih predaka, sugrađana. Zvaničnim brojem žrtava se i danas manipuliše, od 2000-do 4000.




Srbi su jedini narod koji do danas nije popisao sve svoje žrtve .


Zbog manipulisanja činjenicama i danas se ovaj tužni dan obeležava na različitim mestima i srpski pokret Dveri će se priključiti svim građanskim inicijativama.




Kada Dveri budu odgovorne za vršenje vlasti u Novom Sadu učinićemo


 sve da se taj dan u skladu sa neospornim činjenicama obeležava na jednom mestu i zajedno, kao i da se taj 23. januar zbog izuzetnog broja tragičnih sudbina ,zatiranja čitavih porodica, koji se graniči sa genocidom, proglasi Danom žalosti u Republici Srbiji.




Pokrenućemo inicijativu za podizanje Memorijalnog centra u Novom Sadu svim žrtvama Racije u severnoj Bačkoj, koja počela 4. a završila se 29. januara 1942godine, i podržati sva dosadašnja nastojanja građana, kako buduća pokoljenja nikada ne bi zaboravila na ovo što se desilo te strašne zime 1942. godine i kako se nikada nikome ne bi ponovilo isto.



GrO Dveri Novi Sad


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: