Boško Obradović: Hitno ispitati slučajeve nestalih beba u porodilištima

Predsednik Srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović, prisustvovao je projekciji filma Milana Lakića „Rođeni oteti“ koja je održana u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Nakon potresnog dokumentarnog filma, koji govori o sumnjama brojnih roditelja da su njihova deca oteta iz porodilišta i da im je lažno predstavljeno da su umrla, Obradović je istakao da državne institucije ovim roditeljima treba hitno da pomognu da dođu do pune istine: „Ako država ćuti o ovom monstruoznom kriminalu – to znači da neko iz državnih organa učestvuje u tome.


Nemoguće je oteti dete i porodilišta bez sprege lekara, babica, matičara i kompletne državne administracije koja u tome učestvuje. Ovo je toliko strašno i bolno za roditelje da se svi ovi slučajevi moraju hitno ispitati i svi odgovorni moraju biti najstrožije kažnjeni kako se nešto slično nikada ne bi ponoviloˮ, naglasio je Obradović i zahvalio se Milanu Lakiću kao producentu i reditelju ovog filma na hrabrosti da otvori jednu ovako tešku temu.


Srpski pokret Dveri je još 2013. godine podržao inicijativu roditelja nestalih beba u Srbiji u pogledu bolje pravne regulacije zaštite roditelja jer je neverovatno da roditelji nemaju pravo da vide svoju bebu koja je proglašena mrtvom.


To otvara ozbiljan prostor za sumnju, a da ne govorimo o spornoj dokumentaciji koja prati ove slučajeve. Zato je potrebno da se državne institucije hitno uključe i otkriju pozadinu nestanka beba iz porodilišta, jer nerešavanje ovog slučaja dovodi do rasta nepoverenja u zdravstveni sistem i zdravstvene radnike u Srbiji.



Info služba Dveri