Boško Obradović: Evo dokaza kako se sprečava krivično gonjenje odgovornih za kriminal i korupciju

Policijski službenik iz Niša Nebojša Blagotić prevremeno penzionisan da ne bi nastavio da istražuje kriminalne radnje lica povezanih sa vrhom vlasti.

Blagotić Nebojša je bio nosilac predmeta u PU Niš na osnovu kojeg je zaključno sa 25. septembrom 2015. godine uhapšeno 17 lica. U izveštaju pretpostavljenima koji je sačinio naveo je da treba nastaviti kontrolu u Beogradu kod nekoliko privrednih društava, i predao taj izveštaj 6. oktobra 2015, a tadašnji direktor policije Milorad Veljović je ekspresno, već sutradan 7. oktobra 2015. doneo rešenje o njegovom penzionisanju. S obzirom da je vlasnik jednog od privrednih društava koje je trebalo dalje kontrolisati istovremeno i vlasnik jedne velike medijske kuće bliske SNS i prijatelj ljudi koji se nalaze na čelu SNS, postavljamo pitanje šta je pravi razlog prevremenog penzionisanja jednog odgovornog policijskog službenika?


Po ulaganju žalbe na rešenje o penzionisanju g. Blagotić je nastavio da radi i na osnovu predmeta koji je obrađivao dana 27. novembra 2015. godine podneo je novu krivičnu prijavu protiv direktora jednog privrednog društva u Nišu zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a u toj prijavi je navedena i sumnja da mu je u tome pomagao jedan član SNS iz Niša. Istog tog dana, nekoliko sati od podnošenja ove krivične prijave, uručeno mu je rešenje po kome se njegova žalba na prevremeno penzionisanje odbija. Pomenuto lice nije procesuirano po navedenoj krivičnoj prijavi nakon što je doneto rešenje o Blagotićevom penzionisanju, privredno društvo na čijem je čelu sada je potpuno uništeno, radnici ne primaju plate i u štrajku su od 2017. godine, a član SNS koji mu je pomagao u međuvremenu postao gradski većnik u Nišu.


U rešenju Žalbene komisije Vlade po žalbi Blagotić Nebojše navodi se da se žalba odbija i da ministar ili lice na koje je preneo ovlašćenja ima diskreciono pravo da odluči o ovom pitanju po članu 139. Zakona o policiji, rukovodeći se „zakonskim osnovama i potrebama službe“.




Ostaje nejasno koje su to potrebe službe presudile u ovom konkretnom slučaju, naročito imajući u vidu da je g. Blagotiću do ispunjenja opštih uslova za odlazak u penziju ostalo 6 godina, da nije tražio penzionisanje, da se ne navodi razlog penzionisanja, da je u tom trenutku angažovan na važnim predmetima, da su na spisku za odlazak u penziju bile i neke starije kolege koje nisu dobile ovakvo rešenje, te da je sve do trenutka prevremenog penzionisanja svake godine bio ocenjivan ocenom „ističe se“ i nekoliko puta pohvaljen za svoj savestan rad. Blagotić iza sebe ima 36 godina radnog staža, baš u mesecu u kome je sklonjen sa radnog mesta je dobio povišicu na platu zbog rezultata rada, a ovim je otac koji jedini radi u porodici i izdržava ženu i troje dece oteran u penziju koja će mu zbog prevremenog odlaska biti trajno umanjena do kraja života.


Na sve ovo dodajemo i podatak da je Nebojša Blagotić 2012-2013. bio nosilac najvećeg istražnog predmeta u novijoj istoriji Odeljenja kriminalističke policije u Nišu, koji je realizovan 7. marta 2013. hapšenjem 10 direktora raznih privrednih društava u osam gradova u Srbiji za pribavljenu protivpravnu imovinsku korist od 800 miliona dinara zbog prodavanja lož ulja umesto dizel goriva. U toku 2013. bio je nosilac istrage u kojoj je uhapšeno lice u vezi sa privatizacijom jednog privrednog društva u Nišu, i to je bilo jedino hapšenje u vezi sa niškim privatizacijama.




Dana 1. decembra 2015. godine Blagotić je podneo tužbu Upravnom sudu u Beogradu radi poništaja rešenja Žalbene komisije Vlade Srbije i Upravni sud, odeljenje u Nišu, uvažio je njegovu tužbu 12. oktobra 2017. godine i predmet vratio na ponovno odlučivanje, nakon čega je Žalbena komisija Vlade 13. novembra 2017. usvojila njegovu žalbu i poništila rešenje MUP-a o penzionisanju i dala nalog MUP-u da postupi po presudi Upravnog suda i rešenju Žalbene komisije Vlade. Uprkos tome, direktor policije nije postupio u skladu sa ovim, već je doneo novo rešenje o penzionisanju 1. decembra 2017. godine, te Nebojša Blagotić do dana današnjeg nije vraćen na posao. Postavljamo pitanje kome u MUP-u nisu potrebni ovakvi profesionalci i koga štite od njihovih istraga



Informativna služba Dveri