Dan zaljubljenih: Sv. Trifun

Dragi sugrađani, želimo da vam čestitamo 14. februar, Dan ljubavi i vina!

U narodu je rasprostranjeno verovanje da se na ovaj dan budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav. Vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i polivaju ga vinom, da bi grožđe dobro rodilo. Kiša na ovaj dan najavljuje rodnu i uspešnu godinu.


Sv. Trifun je jedan od Hristovih velikomučenika, koji je postradao za hrišćansku veru. Od Boga je dobio dar čudotvorstva i isceljenja i za života je iscelio mnoge ljude koji su mu se obratili za pomoć. Za vreme rimskog cara Gordija, izlečio je njegovu ćerku Gordijanu od zlih duhova, za šta je bio bogato nagrađen. Bogatstvo je razdelio siromašnima, vrativši se kod roditelja da čuva guske. Nedugo potom, na rimski presto je došao car Dekije, koji je otpočeo progone i mučenje hrišćana.


Pošto nije želeo da se odrekne svoje vere, sv. Trifun je 250. godine mučen i pogubljen od strane cara. Sahranjen je u Kampasadi, gde je i rođen. Smatra se zaštitnikom njiva i vinograda, a praznuju ga poljoprivrednici, mehandžije i zanatlije. Smatramo da baš na ovaj dan treba da se podsetimo na prevazilaženje razlika i međusobno poštovanje i uvažavanje, bez obzira da li slavimo sv. Trifuna ili sv. Valentina. 


Provedite ovaj dan u miru, sa svojim bližnjima, i još jednom: srećan vam Dan ljubavi i vina!  



Omladina Dveri Novi Sad