Boško Obradović i Saša Radulović: Inicijativa za smenu Vučića je test za pravu opoziciju

Na konferenciji u Narodnoj skupštini predsednici Dveri i Dosta je bilo, Boško Obradović i Saša Radulović predstavili su dve inicijative koje su pokrenule poslaničke grupe ovih stranaka:

1.       Predlog za razrešenje predsednika Republike

2.       Predlog za glasanje o nepoverenju Vladi


Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri predstavio je predlog za razrešenje predsednika Republike. Po njegovim rečima osnov za razrešenje je kršenje Ustava u 5 ključnih pogleda.


Prvi osnov je kršenje ustavnih načela suverenosti i teritorijalne celovitosti države integrisanjem srpskih nosilaca pravosudnih funkcija u tzv. kosovski pravosudni sistem, čime se u isto vreme krši i tekst ustavne zakletve.


Drugi osnov za razrešenje je obavljanje više javnih funkcija istovremeno, a pre svega činjenica da predsednik Republike nije podneo ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke.


Treći osnov za razrešenje je kršenje odredbi o podeli vlasti kroz uticaje i pritiske predsednika na pravosuđe i komentarisanje sudskih presuda, a četvrti osnov se odnosi na to da predsednik narušava ustavne nadležnosti premijera i ministara obavljajući njihove poslove i diplomatske posete umesto njih.


I konačno, peti osnov za razrešenje je protivustavno učešće Aleksandra Vučića na lokalnim izborima u Beogradu, Aranđelovcu, Boru, Sevojnu, ali i na izborima za mesne zajednice u Leskovcu i zloupotreba funkcije predsednika u svrhu kampanje jedne stranke.


„Ovo je važan test za sve one koji se predstavljaju kao opozicija, jer ne vidim ni jedan jedini razlog da ne potpišu ove predloge ako su prava opozicija“ – istakao je Obradović i dodao da je ovaj predlog otvoren i da su dobrodošle dopune opozicionih kolega, ali da će neučestvovanje u ovoj inicijativi pokazati ko je na kojoj strani.


Saša Radulović, šef poslaničke grupe Dosta je bilo, je govorio o predlogu za glasanje o nepoverenju Vladi i istakao da su ključni razlozi za stavljanje ovog predloga na dnevni red loše materijalno stanje građana Srbije i najniža stopa privrednog rasta u regionu, katastrofalno stanje u obrazovanju, zdravstvu i kulturi, kršenje demokratskih procedura i zloupotrebe prilikom usvajanja budžeta za 2018. godinu, kriminal i korupcija, odlazak velikog broja mladih ljudi iz zemlje, ali i postavljanje nekvalifikovanih stranačkih kadrova na odgovorna mesta.


„Da sam na mestu predstavnika vlasti ja bih jedva dočekao da se pojavi ovakav predlog jer to je prilika da pred građanima pokažu kako su radili“ – istakao je Radulović i dodao da je jasno da se plaše ovoga jer ništa i nisu radili. On je rekao da su poslanici Dosta je bilo i Dveri pokazali kako izgleda istinsko i odgovorno opoziciono delovanje u Skupštini i da im je dovoljna jedna ovakva sednica da pokažu građanima sve posledice lošeg rada ove Vlade.



Info služba Dveri