Српски Покрет Двери - Лого
Search
Obradović i Radulović: Tražimo da Skupština raspravlja o Kosovu i Metohiji

Nakon inicijativa za razrešenje predsednika Republike i izglasavanje nepoverenja Vladi, PG Dveri i PG Dosta je bilo pokrenule su inicijativu za sazivanje posebne sednice Narodne skupštine na temu međunarodnih pritisaka u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Dveri i Dosta je bilo smatraju da je ovo trenutno najvažnija tema i da nema smisla da se o tome govori po nekakvim ćoškovima i zatvorenim okruglim stolovima, a da se ne raspravlja u najvišem zakonodavnom telu. Takođe je nužno da Ana Brnabić, Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Marko Đurić i Aleksandar Vučić odgovore na pitanja poslanika o pregovorima koje vode i odlukama koje donose.


 


Boško Obradović je predstavio razloge za podnošenje ovog zahteva za posebnu sednicu i napomenuo da su Dveri još  6. oktobra 2016. predložile jednu takvu sednicu i danas to ponavljaju zajedno sa poslaničkom grupom DJB. Kako je rekao ovo je 11 po redu zahtev, a nijedna sednica nije održana, iako član Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik o radu Narodne skupštine jasno definišu obavezu predsednika Skupštine da ih zakaže i obavezu ministara da dođu na skupštinska zasedanja na aktuelne teme na zahtev narodnih poslanika.


„Aleksandar Vučić je došao na vlast zato što je obećao da će završiti sa Kosovom svojim zapadnim mentorima koji su ga i doveli na vlast 2012. Ako to nije tako – zašto se ne zakaže posebna sednica Narodne skupštine na temu KiM, pa da najviši državni organ Republike Srbije razmotri najvažnije i najaktuelnije državno i nacionalno pitanje danas?“ – rekao je Obradović. 


 


Saša Radulović je istakao da je očigledno veliki pritisak na Srbiju i da se sve više govori o modelu dve Nemačke koji podrazumeva da Kosovo dobije stolicu u UN, ali bez međusobnog priznavanja. On ističe da je jasno da je za tako nešto potrebna promena Ustava i izbacivanje preambule čemu se „Dosta je bilo oštro protivi“. Po njemu to je jedan od razloga što nisu bili pozvani na sastanak sa nemačkim zvaničnicima, jer i oni znaju da na stavove DJB po ovom pitanju ne mogu uticati.


Kako je rekao, predsednica skupštine očigledno krši zakon i poslovnik i ignoriše zahteve za sazivanje sednice te stoga jedini metod pritiska treba da budu mediji i zato ovo treba da bude na naslovnim stranama svih novina.


Podsećamo da su 4 narodna poslanika PG NS-Pokret za spas Srbije podržala inicijative za smenu predsednika Republike i izglasavanje nepoverenja Vlade, dok se ostali narodni poslanici opozicionih PG još uvek nisu oglasili u vezi sa ovim inicijativama. PG Dveri i DJB i dalje očekuju njihove komentare.


 

Informativna služba Dveri



Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: