Građani prestravljeni odlukom bolnice

Rukovodstvo Opšte bolnice u Paraćinu premešta Kabinet za rendgen u prostor bez ikakve zaštite od štetnog zračenja.

Paraćin, 21. februar 2018. – Odboru pokreta Dveri u Paraćinu tokom proteklih dana obratio se veliki broj građana sa molbom da ovaj odbor ukaže predstavnicima lokalne samouprave, ali i Ministarstvu zdravlja na odluku rukovodstva Opšte bolnice u Paraćinu da svoj Kabinet za rendgen premeste u

prostor bez ikakve zaštite od štetnog jonizujućeg zračenja i to odmah ispod Odeljenja hirurgije i neposredno uz prolaz koji vodi put gradskog porodilišta.


Nakon detaljnog informisanja o radovima koji su izvedeni u prostoru u kom će Kabinet za rendgen biti premešten, članovi odbora Dveri u Paraćinu imali su građansku dužnost da stanovnike Paraćina upoznaju sa ovom situacijom, kao i krajnje neodgovornom odlukom rukovodstva Opšte bolnice.


„Danas živimo u vremenu u kom je rizik od malignih oboljenja izuzetno veliki. Više od 35.000 građana u Srbiji svake godine oboli od raka, a broj dece sa malignim oboljenjima iz godine u godinu je sve veći. Uzrok mnogih ovih oboljenja je veoma često upravo zračenje“, istakao je Srboljub Mickić, član Glavnog odbora pokreta Dveri.


„Iz tog razloga, nismo želeli da ćutimo na zabrinutost naših sugrađana. Naprotiv, odlučili smo da ukažemo javnosti na odluku rukovodstva Opšte bolnice u Paraćinu, koje čine predstavnici lokalnog SNS-a, da bez ikakvih ulaganja u neophodnu zaštitu od zračenja, obave premeštanje Kabineta za rendgen i da ga puste u rad, a da prethodno nisu obavljene ni najmanje zakonom propisane radiološke analize“, poručio je Mickić. Po njegovim rečima, opštinski Odbor Dveri danas će zvanično uputiti dopis direktoru Opšte bolnice u Paraćinu Slađani Vasić, predsedniku Upravnog odbora bolnice Radiši Saviću, sa zahtevom da na uvid građanima dostave radiološke analize i potvrde o bezbednosti premeštanja rendgen kabineta u nov i radiološki nezaštićen prostor.


Takođe, Odbor Dveri u Paraćinu će uputiti i dopis predsedniku opštine Paraćin, kao i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, a sve u želji da ih informiše o svojim saznanjima, kao i da sa nadležnima podeli informaciju o velikoj zabrinutosti građana opštine Paraćin povodom planiranog premeštanja Kabineta za rendgen u prostor bez ikakve zaštite.



OO Dveri Paraćin