Porodična politika jedina rešava problem bele kuge

Delegacija Dveri, koju su činili narodni poslanik Marija Janjušević i predsednik Saveta za porodicu Srpskog pokreta Dveri, Radoš Pejović, predali su danas državnom sekretaru za lokalnu samoupravu Ivanu Bošnjaku, lokalnu Porodičnu deklaraciju.

„U razgovoru koji je bio veoma konstruktivan, dobili smo uverenja od državnog sekretara da će ministarstvo ozbiljno razmotriti porodičnu deklaraciju namenjenu za gradove i opštine u Srbiji“ – rekla je Marija Janjušević na današnjoj konferenciji za medije u Narodnoj skupštini, nakon sastanka sa državnim sekretarom.


Ona je istakla da su Dveri već predale Porodičnu deklaraciju i Republičkoj i Pokrajinskoj skupštini, kao i da je u toku predavanje lokalnih deklaracija u svim opštinama i gradovima u Srbiji.


„Srbija se nalazi zaista u veoma ozbiljnom demografskom problemu. Prošle godine je rođeno najmanje beba u prethodnih sto godina. Godišnje umre 35 hiljada više ljudi nego što se rodi, i kad dodamo još 60 hiljada koji napuste zemlju, dolazimo do zaključka da skoro 100 hiljada građana Srbije nestane na godišnjem nivou. Zato je neophodno da se ove deklaracije usvoje na svim nivoima, ako želimo da opstanemo kao narod“ – istakla je Janjušević.


Ona je dodala da će se putem javnih konkursa stimulisati medijski sadržaji na lokalnim medijima koji promovišu vrednosti braka, porodičnog života i roditeljstva, kao i da je neophodno osnivanje gradskih Fondova za podršku porodici i lečenju dece.


„Deklaracija još predviđa da  će gradovi posebno podržavati privatna preduzeća koja će primenjivati pro-porodične principe u svom poslovanju, a prilikom zapošljavanja u gradskoj administraciji, javnim preduzećima i ustanovama prioritet treba da imaju samohrane porodice, odnosno mogućnost da posao dobije bar jedan član porodice u kojoj niko nije zaposlen“ – zaključila je Marija Janjušević.


Informativna služba Dveri