Boško Obradović: Većina predlaže brojne amandmane jer smatra da su predlozi Vlade loši

Prvo redovno zasedanje Narodne skupštine u 2018. godini donelo je nastavak ukidanja funkcija parlamenta i nastavak torture parlamentarne većine nad ostalim poslanicima. Procedura donošenja zakonskih rešenja dovedena je u pitanje odsustvom javne rasprave i opstrukcijama parlamentarne diskusije od strane vladajuće većine podnošenjem velikog broja amandmana na sopstvene predloge zakona i svrstavanjem različitih predloga u jednu tačku kako bi se skratilo vreme za raspravu.

U raspravi o amandmanima, Boško Obradović je rekao ministru Nebojši Stefanoviću da to što je vladajuća većina podnela preko 300 amandmana na samo jedan vladin predlog zakona izgleda znači da poslanici vladajuće većine smatraju da je ovaj predlog zakona loš i da Vlada loše radi.


S obzirom na ovaj paradoks u radu Narodne skupštine, Boško Obradović je rekao da je u ovoj situaciji ispravno da vladajuća većina izabere novu vladu jer ova po njima ne predlaže dobre zakone, čim moraju da ih menjaju sa toliko amandmana. Ili, ako Vlada radi dobro, da se zamene poslanici vladajuće većine sa nekim novim poslanicima jer ovima njihova Vlada daje odgovor da se amandmani koje su podneli ne odnosi na materiju koju uređuje zakon.


Kako ističe Obradović, treća opcija je da ministar prizna da su poslanici većine ove amandmane podneli da bi „pojeli vreme opoziciji“ i da je to očigledan opstrukcija rada parlamenta.


Smatramo da donošenje predloženih zakonskih rešenja treba stopirati dok se ne isprave nagomilane anomalije i nepravilnosti u funkcionisanju NSRS. Jedan od prvih uslova je svakako ostavka predsednika Narodne skupštine Maje Gojković, hitno zakazivanje sednica na aktuelne teme, promena Poslovnika, kao i uvrštavanje u dnevni red zakonskih i drugih predloga opozicionih poslaničkih grupa.


Ovaj dom Narodne skupštine nije samo dom vlasti, već u njemu podjednaka prava imaju i narodni poslanici iz redova opozicije.


 

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri