Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri: Tražimo dela porodične politike, a ne reči

Nadamo se da je vlast konačno shvatila ono što im godinama pričamo – bela kuga je najveći problem države Srbije, ali to nije razlog za odricanje od Kosova i Metohije.

Današnje upozorenje predsednika Srbije da demografski nestajemo prvi je ozbiljan potez jednog srpskog državnika na ovu temu decenijama unazad gledano, ali samo na rečima. Postavljamo pitanje: Gde je aktuelna vlast bila prethodnih šest godina i gde su sve druge vlasti pre njih bile da pokrenu rešavanje ovog državnog prioriteta broj 1? Šta se čekalo?


          Srpski pokret Dveri od svog ulaska u politiku 2011. godine, a i pre toga kroz Pokret za život i organizaciju porodičnih šetnji, insistira na rešavanju problema bele kuge kao najveće opasnosti u kojoj se nalazi naše društvo i država. Samo u poslednjih 10 godina izgubili smo 400.000 stanovnika i još toliko je sigurno napustilo ovu zemlju, a nije bilo nikakvog rata ili smrtonosnih zaraznih bolesti. Bez stanovništva nema ni privrede, ni bezbednosti, ni budućnosti Srbije. Nadamo se da je vlast konačno shvatila ovo što im pričamo godinama i da neće sve opet ostati mrtvo slovo na papiru kao dosadašnji rad Kabineta ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku.


          Prilikom konsultacija sa tadašnjim mandatarom za sastav nove Vlade Srbije po ulasku Dveri u Narodnu skupštinu 2016. godine, izložili smo čitav program porodične politike i iznova ga stavljamo na raspolaganje vlastima. Naš cilj bavljenja politikom nije da pobede Dveri, već da pobedi porodična politika. Mnogo je bilo praznih priča vlasti – sada hoćemo konkretne ideje za podršku rađanju, mladim bračnim parovima i porodicama sa decom. Tražimo dela porodične politike, a ne reči. Spremni smo da pohvalimo svakoga ko uradi nešto dobro u ovom pravcu, bez obzira što smo žestoka opozicija aktuelnoj vlasti, ali do sada se nije radilo dobro i praktično ništa nije urađeno po ovom pitanju.  


          Dveri još jednom podsećaju na moguću konkretizaciju porodične politike: reforma kompletnog poreskog sistema u korist braka i porodice, prema kojoj će svi kako sklope brak i dobijaju decu plaćati sve manji porez na zarade i imovinu, finansijski podsticaji za svako novorođeno dete do 18 godine života, posebna podrška za samohrane majke i očeve, zapošljavanje makar jednog člana u svakoj porodici u kojoj nijedan član nije zaposlen, finansiranje kamate za stambeni kredit od strane države za rešavanje stambenog pitanja, fleksibilno radno vreme…


Dveri su svoj predlog rešenja problema demogarfske slike ponudili i Narodnoj skupštini, kroz predaju Porodične dekalarcije na usvajanje. Međutim, ona se nikad nije pojavila ni na dnevnom redu i dalje se pitamo zašto?


          Stručni savet Predsedništva Dveri za porodičnu i socijalnu politiku stoji na raspolaganju da pomogne vlastima sa konkretnim idejama koje su ovaj problem rešile u brojnim drugim zemljama sveta. Vlast ne treba da se ustručava da preuzme dobre ideje od onih koji se bolje razumeju u ovu materiju od njih, iako su deo opozicije u Srbiji. Podela na vlast i opoziciju nema nikakvog smisla ako postanemo zemlja bez dece, mladih i budućnosti – ako demografski nestanemo. Zato je ovo odlučujući čas i zato će predstavljanje porodične politike Dveri i dalje biti glavni deo našeg političkog delovanja.   


Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: