Zašto gradonačelnik ne sme da odgovori na pitanja građana?

Povećava se broj stranaka i udruženja okupljenih oko rešavanja problema pijaće vode, što govori da su građani prepoznali ozbiljnost situacije i odlučnost svih organizacija koje su se udružile oko najvažnije teme za sve Zrenjanince.

Problem pijaće vode u Zrenjaninu očigledno je nešto što ćemo morati sami da rešimo jer najavljivanu podršku države teško da ćemo dobiti kad se tokom poslednja dva meseca niko u Vladi nije bavio našim problemom, što je premijerka nedavno potvrdila. Uprkos tome, zrenjaninska vlast rešila je da u potpunosti ignoriše i građane i njihove predstavnike u Skupštini, da sama rešava problem za čije se rešavanje već pokazala kao nesposobna i da krije informacije na koje građani imaju pravo. Ne samo da nismo dobili nikakav odgovor na pitanja koja smo postavili pre dvadesetak dana, nego su i svi naši pokušaji da otvorimo ovu temu na Skupštini loše dočekani.

Da se podsetimo, kakvi su naši zahtevi, odnosno, šta je to što lokalna vlast krije od građana?
Krije ugovor sa Zilio grupom, kao i sve anekse i drugu prateću dokumentaciju. Više od godinu i po dana traje proces čiji je cilj da učini javnim ugovor koji bi svakako trebalo da bude dostupan.


Dalje, vlast odbija da sačini izveštaj o izgrađenosti postrojenja, kao i da zatraži mišljenje stručnog nadzora koji je (ako je) bio angažovan prilikom izgradnje.Tražimo i da se proveri da li je sva ugrađena oprema nova, da se garantni listovi pokažu i da se sastavi spisak polovne robe ukoliko ona postoji.Insistiramo na tome da se prikupe izveštaji o ispitivanju kvaliteta prečišćene vode od strane akreditovane laboratorije, kao i izveštaji o izmerenim vrednostima protoka prečišćene vode i izmerenim vrednostima pritisaka na ulazu i izlazu iz postrojenja. Naravno, ako ova merenja nisu vršena, zahtevamo da se merenja urade. Neophodno je prikupiti i izveštaje o izmerenoj količini otpadne vode kao tehnološkog nusproizvoda. Ako merenje nije vršeno, merenje mora da se uradi, a zatim i da se pokaže ugovor sa registrovanom deponijom o odlaganju mulja.


Dodatno, interesuje nas i sam proces pregovora sa Zilio grupom. Da li su pregovori u toku?

Ko pregovara? Ako ipak budu odlučili da otkupe postrojenje, iz kojih sredstava će biti izdvojen novac?

Iz budžetske rezerve grada Zrenjanina ili pak pokrajine ili republike? Koliki je novac u pitanju?

I ko će doneti konačnu odluku o tome da li kupujemo postrojenje i za koliko para?


Od navedenih podataka nijedan nije državna tajna i mi zahtevamo da se svi objave i da se na taj način javnost upozna sa ozbiljnošću problema sa kojim se suočavamo.


Centar za zaštitu potrošača „Begej“
Gradski odbor Demokratske stranke u Zrenjaninu
Gradski odbor „Dosta je bilo“ u Zrenjaninu
Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu
Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Zrenjaninu
Udruženje građana „Naš grad, naša stvar“
Gradski odbor Socijaldemokratske stranke u Zrenjaninu
Pokret slobodnih građana
Povereništvo Narodne stranke
Gradski odbor Demokratske stranke Srbije u Zrenjaninu
Vojvođanska partija