Dveri: Prosvetni radnici ocenili Zakon o prosvetnoj inspekciji ocenom jedan

Govoreći o prosvetnim zakonima koji su na na dnevnom redu tekućeg zasedanja Narodne skupštine, predsednik poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je pohvalio član 12. Zakona o udžbenicima kojim se definiše da udžbenici i sva druga nastavna sredstva moraju biti na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, ali se osvrnuo i na niz pitanja i spornih tačaka u predloženim zakonima.

Obradović je postavio ministru prosvete pitanje šta se desilo sa magistrima i specijalistima i kakav je njihov status u novom zakonu, na koji način ministarstvo planira sprečiti sukobe interesa u izboru udžbenika, da li se udžbenici za nacionalne manjine uvoze i kako udžbenici iz druge države mogu biti udžbenici u našoj državi, te dodao da država treba da ponovo preispita da li je bolje da država ima monopol na izdavanje udžbenika ili treba da budu na tržištu udžbenici nacionalne grupe predmeta: srpskog jezika, istorije, geografije i ostalih predmeta, jer postoji veliki rizik od korupcije od strane nesavesnih izdavača koji nude udžbenike širom Srbije.


Predsednik Dveri se posebno osvrnuo i na amandman kojim su Dveri predložile da se u Zakon o udžbenicima unese član koji predviđa obavezu Vlade da obezbedi besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola. On je istakao da je cena kompleta udžbenika za više razrede i do 18.000 dinara, a za niže razrede oko 10.000 dinara, i upitao kako Vlada zamišlja da roditelji sa više dece nabave neophodne udžbenike? Kako je istakao, ako se već toliko na sva usta govori o merama populacione politike, evo prilike da se porodicama sa decom u Srbiji realno pomogne, naročito onim porodicama koje su lošeg materijalnog stanja.


Obradović je predstavio i niz zamerki koje Unija sindikata prosvetnih radnika ima na Zakon o prosvetnoj inspekciji, a koje se pre svega odnose na to da u predlogu zakona nema propisanih rokova za postupanje prosvetnih inspektora, nema propisane odgovornosti za nečinjenje prosvetnog inspektora i inspektor neće biti odgovoran čak ni ako postupi različito u istoj pravnoj stvari. Kako je preneo Obradović, „prosvetni radnici daju ocenu nedovoljno jedan za ovaj zakon“.


Na kraju, predsednik poslaničke grupe Dveri je skrenuo pažnju ministru da nam je dosta eksperimentisanja sa srpskim školstvom i da ne smemo dozvoliti da naše škole budu radionice za jeftinu radnu snagu.



Informativna služba Dveri