Boško Obradović za portal GračanicaOnlajn: Mrak je najgušći pred zoru

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović ocenjuje da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji čista farsa predsednika Aleksandra Vučića. Obradović dodaje da se Vučićevo balansiranje između zapada i Rusije svelo na ispunjavanje naloga pojedinih zapadnih država na štetu nacionalnih interesa Srbije.

Predlaže da je „potrebno da se udruže i drugi istaknuti intelektualci i političke, društvene i patriotske organizacije“. Ističe, da je „posebno važno da onaj rodoljubivi deo birača SNS-a i SPS-a, kojih nesumnjivo ima, shvati čemu vodi ova politika i da odbiju, da toj politici daju dodatni legitimitet, jer smo stigli do crvene linije”, zaključuje predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović.


U intervjuu za portal GračanicaOnlajn Srbima sa Kosova i Metohije Obradović  poručuje da budu mudri, istrajni i složni.


 

Vrlo je moguće da će Vučiću izmaći obe stolice, jer ne sedi ni na jednoj


* GračanicOnlajn: Da li je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji bio potreban i zašto?


– Obradović: Unutrašnji dijalog je bio potreban jedino Aleksandru Vučiću da bi u javnosti stvorio montiranu sliku o uvažavanju različitih stavova i postojanju širokog narodnog konsenzusa po pitanju Kosova i Metohije. U suštini, u tom dijalogu učestvuju oni čiji stavovi bi mogli da odgovaraju aktuelnom režimu, poput stava profesora Kutlešića o podeli Kosmeta po modelu dve Nemačke, što je non-sens. Moram da primetim da se famozni unutrašnji dijalog u suštini sveo na jednostrani Vučićev monolog, a da su njegovi učesnici najobičniji statisti čiji je jedini zadatak da potvrde njegov stav koji će ići u pravcu potpunog povlačenja Srbije sa Kosova i Metohije.


Koliko je ovaj dijalog farsa vidimo i po tome što ga nema tamo gde mu je mesto i gde bi najpre trebalo da se održi: u najvišem zakonodavnom telu u kome sede izabrani predstavnici građana Srbije  –  u Narodnoj skupštini Republike Srbije.



* GračanicaOnlajn: Šta su beogradski izbori pokazali, da je opozicija nedorasla, neorganizovana ili da nije svesna trenutka u kojem se svi nalazimo?


– Obradović: Beogradski izbori su pokazali da moramo naći nove načine da se izborimo sa pritiscima režima i izbornim manipulacijama aktuelne vlasti.


 

* GračanicaOnljan: Da li aktuelna vlast može i želi da se odupre zapadnim pritiscima?


– Obradović: Ako i želi, teško da u tome može uspeti budući da je ovu vlast isti taj Zapad doveo sa određenim zadacima. Aleksandar Vučić želi da prikaže u javnosti kako on dobro balansira između Zapada i Rusije, ali sve što smo do sada mogli da vidimo je u suštini ispunjavanje naloga pojedinih zapadnih država, koji su bili na štetu državnih i nacionalnih interesa Srbije. Vrlo je moguće da će mu se izmaći obe stolice, jer ne sedi ni na jednoj.

 


Potpis na dogovor u Briselu nije trebalo ni stavljati


*  GračanicaOnlajn: Da li je u ovom trenutku okretanje Rusiji realno?


– Obradović: U ovom trenutku je najpotrebnije okretanje sebi i sopstvenim interesima. Siguran sam da nam je u ostvarivanju tih interesa najbolji saveznik Rusija, pa potom i Kina, ali i mnoge države Evrope i sveta koje nisu priznale nezavisno Kosovo. Ipak, stav Rusije i Kine je od najvećeg značaja, jer zastupaju odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u Savetu bezbednosti UN.



* GračanicaOnlajn: Pretnje Ivice Dačića da Srbija može poništiti dogovoreno u Briselu i okrenuti se Rusiji Vama zvuče realno?


* Obradović: Ne mislim da su to pretnje. To bi bili idealno za srpske interese, jer u Briselskom sporazumu ne postoji ništa što je od srpskog interesa, a naročito ne za naš narod na KiM. Potpis na  dogovore u Briselu nije trebalo ni stavljati, ali ne znam koliko je realno da će to učiniti isti oni koji su te sporazume potpisali i nastavili da sprovode do danas. Poučen dosadašnjim iskustvom,  čini mi se da su te izjave predstava za domaću i svetsku javnost, a da je cilj da se osnivanje ZSO predstavi kao uspeh, što ona svakako nije, jer je planirana po ustavu i zakonima lažne države Kosovo. Voleo bih da grešim.

 


Srbi sa Kosmeta žive u uslovima vojne i političke okupacije i to jedino aktuelna vlast ne želi da prizna.


* GračanicaOnlajn:  Da li će naša vlast ipak dozvoliti Kosovu stolicu u UN-u i koje se sve snage trebaju udružiti da se takva odluka spreči?


– Obradović: Potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, ka čemu ova vlast očigledno ide, otvara nesmetan put da tzv. Kosovo dobije stolicu u UN. Mi smo u okviru Radne grupe za KiM koju čine značajni ljudi poput bivšeg ministra za KiM dr Slobodana Samardžića, Dragana Todorovića, dr Dejana Mirovića, dr Dragane Trifković, Slaviše Ristića i Marka Jakšića, krenuli sa aktivnostima usmerenim ka sprečavanju ovakve odluke. Međutim, potrebno je da se udruže i drugi istaknuti intelektualci i političke, društvene i patriotske organizacije, i što je posebno važno, da onaj rodoljubivi deo birača SNS-a i SPS-a, kojih nesumnjivo ima, shvati čemu vodi ta politika i da odbiju da toj politici daju  dodatni legitimitet, jer smo stigli do crvene linije.


 

* GračanicaOnlajn: Šta bi sprečavanje moglo da ima kao posledicu?


– Obradović: Samo pozitivne. Slika sveta se promenila. Nisu više ni 90-te, ni 2000-te. Svet je postao multipolaran. Rusija, Kina, Indija, zemlje BRIKS-a, deo zemalja Evrope, ne dele stav zapadnih centara moći iz Vašingtona, Brisela i Londona, ne samo po pitanju Kosmeta, već i po mnogim drugim bitnim pitanjima za budućnost čovečanstva. Nismo imali povoljniju međunarodnu situaciju po pitanju odbrane KiM od trenutne i bilo bi paradoksalno da sada država Srbija prizna nezavisno Kosovo. Posledice bi bile te da bi Srbija imala puno posla da vrati ingerencije i institucije države na teritoriju AP Kosovo i Metohija, koje su sistematski rastakane 10 godina od režima Borisa Tadića 2008. do danas.

 


* GračanicaOnlajn: Vaša poruka Srbima na Kosovu i Metohiji.


– Obradović: Srbi sa Kosmeta žive u uslovima vojne i političke okupacije i to jedino aktuelna vlast ne želi da prizna. Dveri su prisutne na Kosmetu, imamo mnogo aktivnosti a funkcionišemo preko našeg Odbora za AP KIM pod okupacijom sa sedištem u Gračanici, i to je dokaz da nikada nećemo odustati od Srbije i Kosmeta kao njenog sastavnog dela. Rezervnu otadžbinu nemamo. Sve ih razumem i ne osuđujem ih što u ovoj situaciji između straha za živote svojih porodica i svoje imovine koji seje Priština sa jedne i kriminalni paradržavni teror Beograda sa druge strane, ne dižu svoj glas i što su se pritajili. Poručujem im da budu mudri, istrajni i složni, kao i njihovi preci mnogo vekova unazad pre njih. Neka znaju da ih mnogi u ostatku Srbije i čitavog sveta nisu zaboravili i da trenutak kada će moći slobodno da žive, rade i podižu svoje porodice u svojoj otadžbini nije daleko. Mrak je najgušći pred zoru.


 

Izvor: GračanicaOnlajn