Novosađani nikada neće zaboraviti NATO agresiju

Gradski odbor Dveri u Novom Sadu je podsetio svoje sugrađane na NATO agresiju na dan kada je pre 19 godina pala prva NATO bomba na Srbiju, a aktivnosti u tom smislu biće nastavljene koliko je trajala i sama agresija.

Veoma značajna činjenica je da su delegaciju činili većinom mladići koji su rođeni te 1999. godine. Oni su sa Marijom Janjušević, narodnim poslanikom i Ivanom Stojanović, sekretarom GO Dveri Novi Sad simbolično obišli sva tri novosadska mosta, koja je NATO uništio te 1999. godine i tako potpuno onemogućio saobraćaj između sremske i bačke obale Dunava. 




Ovi mladići se ne sećaju te mukle tišine koja je vladala među građanima koji su strpljivo čekali prelazak barži kojima su upravljali vojnici, trudeći se da umire svoje putnike. Ne sećaju se ni neverice, jauka i patnji zbog žrtava čiji je broj rastao širom Srbije i Crne Gore. Činjenica da su tek rođeni u vreme bombardovanja Srbije, započetog bez odobrenja saveta bezbednosti UN, nije ove mlade ljude sprečila da izučavaju, usvajaju i svedoče istoriju svog naroda, da čuvaju uspomenu na žrtve i što je najvažnije, da neumorno pozivaju svoje sugrađane na pamćenje.


Dobrica Dević je tom prilikom izjavio da je rođen pod bombama milosrdnog anđela i dodao: “ Stojimo ispred Žeželjevog mosta  koji je pre 19 godina srušen i do današnjeg dana nije pušten u rad. Da li mladi ljudi treba sada preko ovih mostova, nakon svih iskušenja i mirnodopskih borbi da odu i traže posao kod onih koji su im mostove i rušili, jer ovde nemaju posla?“. Pozvao je mlade da ostanu i bore se za sebe i svoju zemlju.




Nebojša Lukić je rekao da je srušeno mnogo, ogroman deo infrastrukture Srbije, ali da se sve može izgraditi i nadoknaditi jedino ljudski životi ne mogu.


Nikola Marjanović, Miloš Aćimović i Miloš Stojanović su takođe pozvali  svoju generaciju, ali i sve građane Srbije i Srbe širom sveta da ne zaborave nepravedno stradanje Srbije, da pamte NATO agresiju i osude svaki pokušaj da Srbija postane član NATO. Zahtevali su da NATO plati ratna razaranja i posledice koje u Srbiji tek sada poprimaju nesagledive posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom. Broj obolelih od kancera raste, a jezivo je što je među obolelima mnogo dece.




Novosađani su bili zainteresovani da pregledaju časopise koji su štampani u tim ratnim danima, kao najbolje svedočanstvo užasne nepravde nanete Srbima i srpskoj teritoriji. Stariji sugrađani su zahvaljivali ovim mladićima na ovoj akciji i na čuvanju sećanja na NATO žrtve.


Marija Janjušević i Ivana Stojanović su podsetile na hronologiju napada u Novom Sadu, koji je bio jedini grad pod neprestanom paljbom, pretpostavka je zbog rafinerije i mostova.


GO Dveri Novog Sada će nastaviti da podseća na konkretne događaje tokom NATO agresije, koja praktično još uvek traje, samo u drugačijoj formi.



GrO Dveri Novi Sad