Српски Покрет Двери - Лого
Search
„Grande“ ili „crni“ Aleksandre?

Susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom u Subotici pokazao je kako se dve različite politike odražavaju na život naroda koji ovi državnici zastupaju.

Premijer Mađarske je pokazao da jednako brine o Mađarima sa obe strane granice i da vodi upravo onakvu porodičnu politiku, koju Dveri godinama unazad zagovaraju. Orban je spreman da se odlučno usprotivi zahtevima EU ukoliko oni nisu na dobrobit Mađara.


Mađarska izdvaja za pronatalitetnu, porodičnu politiku oko 4.8 % bruto nacionalnog dohotka, dok je taj procenat u Srbiji samo 0,4 odsto.  Kada je poslanik Dveri Marija Janjušević na Odboru za rad, zapošljavanje, socijalnu politiku predložila da se Srbija ugleda u tom pogledu na Mađarsku, jedna od perjanica SNS-a Vesna Rakonjac joj je izrekla kaznu i oduzela 10% od zarade.


Podrška Mađarske svojim sunarodnicima u Srbiji je velika i svi građani Mađarske nacionalnosti mogu da je osete kroz razne vidove olakšica od kupovine poljoprivredne mehanizacije preko izgradnje obrazovnih institucija do medijskih glasila na mađarskom jeziku.


Srbi u regionu imaju ogromne probleme da ostvare osnovna ljudska prava, zagarantovana međunarodnim konvencijama, a od svoje matične države nemaju gotovo nikakvu podršku. Istovremeno posvećenost naše zemlje u ispunjavanju uslova i direktiva EU i srljanje bezalternativnim  putem u ovu krajnje problematičnu  tvorevinu je najblaže rečeno pogubna po građane Srbije.


 Poslednjih  desetak  dana predsednik Srbije je uistinu najavio neke konkretne mere porodične politike, ali osim reči i obećanja, nijedna zakonska procedura ka ovom ostvarenju još uvek nije pokrenuta. Postavlja se pitanje ima li on nameru da zaista za zakašnjenjem od šest godina počne da se ponaša kao pravi domaćin u Srbiji ili su porodične mere samo još jedno u nizu praznih obećanja, koje građane Srbije treba da navede da mu daju podršku za predaju Kosova i Metohije okupatorima i zamagljivanje surove realnosti. Ukratko, da li je iznenadna briga o porodičnim vrednostima samo instrument za dobijanja podrške naroda za buduću izdaju nacionalnih interesa?  Čini se da Vučić radi suprotno od onog što govori, a svakako je sve sasvim suprotno od Orbanove politike.


Briga o našem narodu van granica Srbije je zanemarljiva i ne može ni  u jednom segmentu politike da se poredi sa odnosom Mađarske prema svom narodu koji živi u susednim državama. Naša država ne pomaže svoj narod unutar, a ni izvan granica, već to čini samo deklarativno i u svrhe ličnog marketinga jednog čoveka. Pretpostavljamo da je isti interes ova dva političara da u svojim državama ostanu na vlasti,  međutim, dok je Mađarska vlada na čelu Viktora Orbana podržavala svoj narod konkretnim merama , politikom u interesu naroda  u isto vreme naš predsednik je sprovodio politiku i odluke EU za koje vidimo da nikako ne štite naše interese kao naroda i države, već naprotiv sve čine da kao narod i država nestanemo.


Nedavno je na sednici Skupštine grada Subotice visoko pozicionirani član  SNS Stevan Bakić za govornicom javno izgovorio da će se za godinu dana Vučiću svi obraćati: ,,Grande Aleksandre!“. Dveri Subotice smatraju da je za sve što je učinio za našu zemlju primerenije pitati ga: ,,Crni Aleksandre, šta učini?“



Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: