Ostani i udruži se omladino, postani svesna svoje snage i uloge!

Kada biste srpskoj vlasti dali nadležnosti da vodi Saharu, za pet godina bi tamo zavladala nestašica peska.

Svedoci smo svakodnevnih pogubnih posledica politike aktuelnog režima, koje su vidljive na svakom koraku i u svakom segmentu života od privrede, školstva, zdravstva i bankarstva. Velika nezaposlenost, male plate, velike kamatne stope, permanentna korupcija, porast stope kriminala i mortaliteta, stalni rast siromaštva, pad nataliteta i životnog standarda, nerešene granice države Srbije, osećaj nesigurnosti i besperspektivnosti i još mnoge druge nestabilnosti jesu glavni uzročnici što mi mladi više ne možemo da vidimo smisao ni kako živeti ni kako preživeti u zemlji Srbiji. Ima li veće tragedije za nas mlade od gubitka poverenja u sopstvenu državu, u sopstvenu privredu, kulturu i jezik, uopšte u smisao života i osnivanja porodice u državi Srbiji?




Državi koja je Bogom dana i prirodnim i humanim resursima i koja ima izuzetan geopolitički  položaj. Koja je budućnost  Srbije kada sadašnji režim ne samo da se ne brine što svake godine desetine hiljada najškolovanijih mladih beži iz Srbije nego mu čak to i odgovara jer sa onim mladima koji ostaju, koji nemaju toliko škole i koji ne spadaju među talentovane lakše se vlada i manipuliše.




Može li da se pobegne od problema? Čini se da može, diplomu i pasoš u džep i avionska karta u jednom pravcu. Može li se pobeći od svoje otadžbine? Čini se da može, zaboraviš na svoje korene, odrekneš se svoje nacije, svoga jezika i svoje vere i prilagodiš se kameleonski onima koji su te bombardovali, identifikuješ se sa onima koji ti obezbeđuju fizičku egzistenciju. Šta je sa nama koji ne želimo da se odreknemo svojih predaka, svojih gena, njihovih snova i zaveta, sa nama koji ne želimo ni da bežimo u inostranstvo ni da verujemo u dobronamernost i kompetentnost trenutne upravljačke garniture političara? Mi moramo odgovrno da se suočimo i uhvatimo u koštac sa svim tim problemima i da ih rešavamo, jer je obećana zemlja ovde i sada pod našim nogama.




Zato pozivam mlade u Srbiji da ostanemo ovde i da se udruženim snagama izborimo za sopstvenu budućnost i budućnost naših potomaka. Nemojmo više biti nemi i nemušti posmatrači političkih zbivanja, već se aktivirajmo u političkom životu naše države i budimo glavni nosioci pozitivnih promena. Budimo ponosni na to što jesmo, Srbi svi i svuda. Volimo Srbiju i ostanimo u njoj, spremni da je promenimo i učinimo sigurnijom i humanijom za život. Ja sam se odlučio da ostanem i borim se i zato sam se opredelio za Dveri!




A ti, koji je tvoj put?

Pridruži nam se, još uvek nije kasno da spasimo svoju  državu i obezbedimo sopstvenu budućnost u njoj.


Dobrosav Dević

član Saveta omladine