Српски Покрет Двери - Лого
Search
170 godina od Majske skupštine – Vojvodina srpski ponos (foto, video)

Dveri su nizom aktivnosti, u nedelju 13. maja, obeležile 170 godina od istorijske Majske skupštine održane 1848. godine i proglašenja Srpske Vojvodine, a pored obeležavanja u nedelju, lider Dveri će biti u Sremskim Karlovcima i danas 15. maja.

Lider Dveri, Boško Obradović, je u nedelju 13. maja, zajedno sa narodnim poslanicima Marijom Janjušević i Ivanom Kostićem, prisustvovao liturgiji održanoj u Sremskim Karlovcima i zajedno sa članovima Dveri započeo svečano obeležavanje 170 godina od proglašenja Srpske Vojvodine. Predstavnici Dveri su se iz Sremskih Karlovaca zaputili do Petrovaradinske tvrđave, sa čijih zidina su svečano spustili transparent sa natpisom „Vojvodina srpski ponos“.




Kolona ljudi, sa srpskim zastavama i zastavama Dveri, se nakon toga prošetala od Petrovaradinske tvrđave do centra Novog Sada gde su postavljeni štandovi Dveri i upriličeni govori. Zainteresovanim građanima deljeni su leci sa porukom „Oni – to smo mi“, koji prikazuju važne istorijske ličnosti sa prostora Vojvodine i bilten „Srpska Vojvodina“, a najmlađima su podeljeni baloni.




Boško Obradović je tom prilikom istakao da je „generacija velikih predaka ostvarila vekovni san da Srbi na ovim prostorima imaju svoju autonomiju i da zapravo na pravi način započnu ono što su ostvarili 70 godina kasnije, 1918. godine, a to je prisajedinjenje Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. „Zato smo išli tim stazama naših svetih predaka od Sremskih Karlovaca preko Petrovaradina gde smo razvili naš glavni transparent i poruku sa ovoga skupa a to je: „Vojvodina srpski ponos!“. – rekao je on.




Narodni poslanik Ivan Kostić, iz Vrbasa, rekao je da su Srbi sa prostora današnje Vojvodine autohtoni narod i da su uvek bili većinski narod. „Po predanjima Miloša Crnjanskog, u 19. veku svaka srpska kuća u  Sremu, Banatu i Bačkoj je imala sliku cara Dušana i Miloša Obilića. To samo govori o potrebi srpskog naroda da ostvari svoj vekovni cilj i ujedini se sa braćom iz centralne Srbije i Šumadije. Zato želimo ovde Novosađanima i svima koji žive ovde u Vojvodini da poručimo da je Vojvodina uvek bila srpska i da će Vojvodina uvek biti Srbija.“- rekao je on.




Marija Janjušević, narodna poslanica iz Inđije, rekla je da joj se čini da u današnje vreme patriotizam kao da nije u modi i obrazovana omladina kao da se stidi da prizna, ali svi u sebi nose ljubav prema svojoj državi, prema svojoj naciji, prema svom nacionalnom identitetu. „Zbog toga smo mi na današnji dan građanima ponudili bilten u kome objašnjavamo sve istorijske događaje od pre 170 godina, a takođe smo izdvojili u jednom letku i ličnosti koje su davale kroz ove vekove svoj doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta na teritoriji Vojvodine.“ – rekla je ona.

Pored svečanog obeležavanja u organizaciji Dveri 13. maja, predsednik Dveri, Boško Obradović sa delegacijom, prisustvovao je i centralnoj proslavi godišnjice Majske skupštine koja je održana 15. maja u Sremskim Karlovcima.



Informativna služba Dveri



Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: