Српски Покрет Двери - Лого
Search
Milovan Jakovljević: Problem malinara se može rešiti, ali nema političke volje

Član Predsedništva Dveri, Milovan Jakovljević, koji i sam proizvodi maline, podržao je proteste i zahteve malinara i istakao da nije tačno da Vlada ne može da uradi ništa pod izgovorom da se ne meša na tržištu.

„Svedoci smo očajničke borbe poljoprivrednih proizvođača, a pre svega proizvođača malina, koji su uprkos represivnim policijskim merama izašli na magistralni put u Prijepolju i na ovaj način očajnički pokušavaju da se izbore za golu egzistenciju i puko preživljavanje.“ – rekao je Jakovljević.


On je rekao da mi, iz Srpskog pokreta Dveri, ne samo da smatramo da je cena malina neprimereno niska, već dajemo punu podršku ovim odvažnim ljudima čiji su protesti apsolutno opravdani i dodao da na osnovu širih analiza sveukupne situacije sveopšti narodni protesti proizvođača malina treba da se održavaju pred zgradom Vlade Republike Srbije, jer u Vladi sede odgovorni za ovako katastrofalnu situaciju srpskih malinara.


„Izgleda nekome nisu potrebni srpski seljaci i srpski domaćini koji bi radili u svojim malinjacima za 1000 do 1200 evra mesečno, već su im potrebni najamni, poniženi i nemoćni radnici koje će zaposliti kod turskih, kineskih, korejskih i drugih svetskih „partnera“- rekao je on.



 

Srpski pokret Dveri predlaže da se na protestima zatraži i sledeće:

1.            Neopoziva ostavka ministra poljoprivrede Branislava Nedimovićakao i ostavka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića.

2.            Da se momentalno uvedu vancarinske mere, takozvani prelevmani, na uvoz malina i svih drugih poljoprivrednih proizvoda iz drugih zemalja. Po ugovoru SSP imamo pravo po članu 32, 33, 40, 41. na uvođenje vancarinskih mera „prelevmana“ ukoliko se uvozi roba po damping, tj. po subvencionisanim cenama. Da je sve ovo je moguće potvrđuje odluka Vlade Republike Srbije da se uvedu prelevmani na uvoz mleka iz Evropske Unije od pre par godina.

3.            Tražiti striktno poštovanje Zakona o zaštiti potrošača, koji se ne primenjuje. Zakon o zaštiti potrošača eksplicitno kaže da roba iz uvoza mora biti jasno deklarativno obeležena, bez obzira da li je namenjena domaćoj potrošnji ili je namenjena reeksportu. Ovo kod nas nije slučaj, već se maline iz uvoza obeležavaju kao srpski brend i kao takve se reeksportuju na strana tržišta ili služe za domaću potrošnju. Na ovaj način država ne samo kvantitativno, već i kvalitativno gubi svoj ugled na stranom tržištu.

4.            Da pod hitno počnu sa radom akreditovane Nacionalne laboratorije za kontrolu svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Osnovano sumnjamo da se u našu državu uvoze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sumnjivog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Na ovaj način želimo da sprečimo ugrožavanje zdravlja naših ljudi i dece.

5.            Država mora da uvede regionalizaciju u poljoprivrednoj proizvodnji ( npr. u Zapadnoj Srbiji država bi prepoznala proizvodnju malina, krompira, lekovitog bilja i stočarstvo i za ove delatnosti obezbedila bi subvencije po jedinici mere. Dok , recimo, u Banatu država bi prepoznala proizvodnju kukuruza, suncokreta, pšenice, soje itd, i na te proizvode poljoprivredni proizvođači bi imali subvencije po jedinici mere.)

6.            Država mora da izvrši zaštitu geografskog porekla i brendiranje poljoprivrednih proizvoda.


Srpski pokret Dveri će pozvati sve svoje članove da podrže poljoprivredne proizvođače malina u njihovom protestu, jer za nas je: bogat seljak, bogata Srbija.

 


Informativna služba Dveri



Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: