Српски Покрет Двери - Лого
Search
Vratiti misiju SB UN po završetku mandata Euleksa

Mandat misije EULEKS ističe 14. juna, a jedino što je ova misija izvršila je pružanje podrške samoproglašenoj nezavisnosti Kosova. Podržavamo odlazak Euleksa po isteku mandata, ali tražimo hitno zasedanje SB UN i povratak mandata i nadležnosti UNMIK, jer Srbi na Kosmetu ne smeju biti ostavljeni na milost i nemilost lažnih kosovskih institucija.

Odlazak Euleksa je prilika da Srbija traži reafirmaciju Rezolucije 1244 SB UN i njeno potpuno sprovođenje. Ćutanje Vlade i predsednika Srbije po ovom pitanju je pogubno za Srbe na KiM.


Euleksu nije ni bilo mesto na Kosmetu, jer je njegovo prisustvo počivalo na kršenju Rezolucije 1244, a način na koji je dat mandat Euleksu predstavlja primer povrede unutrašnjeg prava RS i  ugrožavanja državnih i nacionalnih interesa nizom postupaka vlasti Borisa Tadića, koje je nastavila da sprovodi i trenutna vlast u Srbiji.



Savet bezbednosti UN


Euleks od samog početka nije imao veze sa međunarodnim pravom, već je njegova uloga bila čisto ideološka i politička, u vidu pomoći podizanju državnosti ilegalnih organa u Prištini.


Sa prestankom mandata Euleksa stekli su se uslovi za povratak misije OUN na Kosmet, što je i pretpostavka vraćanja u pravni život Rezolucije 1244 i očuvanja Kosmeta kao sastavnog dela Srbije.


Zahtevamo da Vlada Srbije hitno zahteva sazivanje sednice SB UN na kojoj će se razmatrati rad ove misije i konstatovati potpuni neuspeh  EULEKS koji nikada nije postupao kao statusno neutralan i koji je očiglednim i brutalnim kršenjem i nizom faktičkih preinačenja Rezolucije 1244 povredio međunarodno pravo. Vlada Srbije treba da zahteva da se na ovoj sednici odlučuje o vraćanju misije OUN na Kosmet.


 

Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: