Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri na prvom Međunarodnom naučnom simpozijumu u Nišu o posledicama bombardovanja

Delegacija Srpskog pokreta Dveri koju su činili narodni poslanici Srđan Nogo i Zoran Radojičić i predsednik Stručnog saveta za ustavna pitanja, pravdu i zakonodavstvo Marko Pušica, prisustvovala je prvom danu rada Međunarodnog simpozijuma „Posledice bombardovanja SRJ osiromašenim uranijumom 1999.“, održanom 18. juna na Univerzitetu u Nišu.

Učesnici Simpozijuma su stručnjaci u oblasti prava, medicine i drugih pomoćnih nauka, koji će svojim znanjima, iskustvom i naučnim radom, zajednički pomoći da se naučno dokaže postojanje uzročno-posledične veze između bombardovanja osiromašenim uranijumom i oboljevanja naših građana od posledica takvog zločina, da se pripremi činjenična građa, prikupe i obezbede dokazi i na kraju koncipiraju i sastave pojedinačne tužbe koje će biti podnete sudovima država članica NATO.




Učešće u Simpozijumu je uzeo veliki broj domaćih i stranih stručnjaka, a njihovi radovi su objavljeni u Zborniku radova. Posebna pažnja je posvećena velikoj delegaciji eminentnih pravnih stručnjaka iz RF (akademici Jurij Golik i Sergej Baburin, prof. dr Aleksandar Korobejev i mnogi drugi).




Veliku pažnju izazvalo je izlaganje italijanskog pilota Domenika Leđera koji je govorio o slučaju oboljevanja italijanskih vojnika na kontaminiranim područjima i njihovoj pravnoj borbi za istinu o osiromašenom uranijumu. Simpozijumu je prisustvovao veliki broj građana Niša, ratnih veterana, kao i aktivnih i penzionisanih vojnih lica.


Delegacija Dveri je obavila više razgovora sa učesnicima Simpozijuma, gostima i prisutnim građanima. Podržan je rad Simpozijuma, izneti stavovi i ideja da se započne pravna borba podnošenjem konkretnih tužbi.




Delegacija  je istakla stav da smo kao parlamentarna politička organizacija spremni i otvoreni da svoje stručne kapacitete stavimo na raspolaganje timovima koji će obrađivati materijale i pripremati tužbe za naknadu štete. Prve tužbe će biti pripremljene i podnete u septembru mesecu.


Dveri nikada neće odustati od  zahteva da se monstruozna agresija NATO na SRJ sankcioniše u svakom smislu, a odgovorni kazne, te obavežu i na naknadu štete. Ovo je u interesu i države i građana, a naročito žrtava. U ovom slučaju pravda mora biti zadovoljena!


 


Informativna služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: