Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ima nas manje od 7 miliona – hitno formirati ministarstvo za porodicu

Zavod za statistiku informisao nas je da je broj stanovnika u Srbiji pao ispod sedam miliona, dok smo samo još prošle godine imali 7.020.858 stanovnika. Apelujemo na Vladu da ovo pitanje postane državno pitanje broj 1.

Šta je Vlada uradila na polju populacione politike?

Ponudila je određene novčane stimulanse za porodilje, utvrdila „nagrade“ za kompanije koje pokušavaju da usklade rad i roditeljstvo, osnovala kabinet za populacionu politiku i odvojila deo budžeta za lokalne samouprave, da same pokušaju da unaprede demografsku sliku Srbije.


To je dobar početak, ali nije dovoljno. Država koja ozbiljno pristupa problemu bele kuge ne može da funkcioniše bez ministarstva za porodicu i bez sveobuhvatnih mera ekonomskog oporavka zemlje, u kojoj bi mladi hteli da ostanu, rade i zasnivaju porodice. Da budemo potpuno precizni. Novčana pomoć porodiljama je vrlo korisna za one koji su već dobili dete, ali se jedan mlad par neće samo zbog te nadoknade odlučiti da zasnuje porodicu. Ali hoće ako ima sve druge uslove za normalan život jedne porodice i sistem u koji ima poverenje.


Dveri ovom problemu pristupaju stručno, profesionalno i sistemski i predložili smo još niz drugih poreskih i socijalnih reformi. Pored toga, ovo je i pitanje sistema vrednosti koji je kod nas urušen: nama treba obrazovanje i vaspitanje za brak i porodicu u školi i na medijima, a ne rijaliti šou.


Za nas je pitanje opstanka nacije pitanje broj jedan. Zato ponovo apelujemo na državu i predsednika da hitno formiraju ministarstvo za porodicu, čiji bi glavni cilj bio vraćanje poverenja građana u državu i njene institucije, kao i stvaranje uslova za bolji život porodica u Srbiji.


 

Radoš Pejović

Član Predsedništva

i predsednik Saveta za porodicu Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: