Српски Покрет Двери - Лого
Search
Zoran Radojičić na međunarodnoj konferenciji „Hibridni ratovi“ u Sofiji

U Sofiji je 29. juna 2018. u Centru za istočne jezike i kulture pri Sofijskom Univezitetu „Sveti Kliment Ohridski“ održana međunarodna konferencija sa temom „Hibridni ratovi“. U njoj su uzeli učešće predstavnici nauke, eksperti za bezbednost, novinari. Posebnu čast Srbiji, domaćini su ukazali time što je samu konferenciju kao prvi govornik otvorio narodni poslanik Dveri, Zoran Radojičić, koji je i član parlamentarnog odbora odbrane i unutrašnjih poslova.

Uvodno izlaganje Zorana Radojičića, imalo je radni naslov: „Agresija Zapada i NATO-a u Jugoslaviji i Srbiji – razlozi, metodi, posledice.“


On je naveo istraživanja prof. Smilje Avramov, koja je pokazala kako je broj nevladinih organizacija rastao kako se približavao raspad Jugoslavije. Kada je srušen SSSR, zapadni centri moći su odlučili da Jugoslavija treba da prestane da postoji kao velika država i bili su umešani u raspad države, koja je imala i unutrašnje slabosti, ali je činjenica da je Zapad podržao određene strane u jugoslovenskom konfliktu, uzimajući čak u pojedinim fazama i aktivno vojno učešće na strani onih koje je podržavao, dakle nije bilo neutralnosti.


Naveo je primere medijskih manipulacija, bezrazložnog klevetanja Srba, a upoznao je prisutne sa slučajevima iz devedesetih: Račak, Markale 1 i 2, Ulica Vase Miskina i sl. Takođe govorio je i o NATO agresiji 1999. g. na našu zemlju i osiromašenom uranijumu. Uporedio je svoje utiske o boravku u Siriji, sa metodama iz vremena balkanskih ratova devedesetih, i naglasio nedvosmislenu analogiju, jer kao što su Srbi bili okrivljeni za sve medijskom propagandom Zapada, tako i sada se legalni predsednik Sirije Bašar El Asad u zapadnim medijima iskrivljeno prikazuje, iako vodi borbu protiv terorista i za očuvanje celovitosti Sirije.


Zahvalio se domaćinima, na mogućnosti da iznese podatke bugarskoj javnosti o pravednoj srpskoj borbi za očuvanje državnosti. Srbi znaju šta su „hibridni ratovi“, jer su bili izloženi različitim vrstama agresije, ali smo kao istorijski i državotvoran narod rešeni da opstanemo i u HHI veku, zaključio je predstavnik Dveri.


Izdvojili bismo govor organizatora prof. Nako Stefanova, inače eksperta za Kinu, koji je u ime Bugarskog nacionalnog saveta za mir pozvao da se Bugarska odupre natovskim avanturama, koje podrivaju i regionalnu i nacionalnu bezbednost i pozvao da se držimo međunarodnog prava i okvirnih sporazuma.


Narasle tenzije u Crnom moru, učestale posete NATO brodova dovode do pogoršavanja odnosa sa Ruskom Federacijom, što nije bugarski nacionalni interes, kako smatraju. Provokacije atlantista na granici s Rusijom, mogu provocirati odgovarajuću reakciju Moskve, i Bugarsku dovesti u krajnje delikatnu situaciju, a namere SAD za korigovanje Konvencije iz Montrea, predstavljaju direktnu pretnju za Bugarsku, čime bi se stiglo do eskalacije i narušavanja strateškog balansa u regionu Crnog mora, naglasio je Stefanov.


Spomenuti valja i izlaganje Mohameda Ibrahima iz Sirije, koji je objasnio čitav niz postupaka kako je vođen propagandni rat protiv legalnog sirijskog predsednika Bašara El Asada, a ustvrdio je da u mehanizmima rušenja Jugoslavije devedesetih i Sirije poslednjih godina, postoji čitav niz podudarnosti u metodama, koje zaslužuju da se detaljnije prouče.


Ugledni profesor geopolitike Valentin Vacev je istakao svoje neslaganje sa terminologijom „hibridnih ratova“, i podsetio na teorijske osnove Karla Šmita, dok je prof. Vasil Prodanov podsetio na više faza Hladnog rata, pri čemu je istakao neobičnu mapu koju je video svojevremeno u kabinetu Zbignjeva Bžežinskog, gde je projektovano više desetina novih državica u svetu ispod pet miliona stanovnika, na šta je i podsetio samog Bžežinskog kada je posetio Bugarsku. Profesor Prodanov veruje da se i danas kreiraju kvazi-identiteti i da se lokalne elite mogu u samo nekoliko decenija promeniti, navodeći primer Portorika.


Dr Zahari Biserov, predstavnik Bugarske nacionalne asocijacije „Bezbednost“ je istakao da Bugarska, radi svojih nacionalnih interesa treba da podrži Srbe, naglasivši sledeće: „Deo naroda na Balkanu je slovenskog porekla i pravoslavne vere, i mi pišemo i čitamo pismom Ćirila i Metodija, a ruski, srpski i bugarski jezici su slični toliko da možemo da se razumemo i bez prevodioca. Podrazumeva se da će nosioci navedenih atributa na Balkanu biti podvrgnuti štetnim efektima Amerike kako bi nas odvojila od sfere uticaja Rusije”.


Dodao je da svi pokrenuti procesi u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Makedoniji i na Kosovu stvaraju uslove za početak konflikta protiv pravoslavnih, te da će „u ovoj situaciji Amerika taj posao obavljati tuđim rukama, a na Balkanu su te tuđe ruke albanske”. Dr Biserov je na kraju poručio, najdirektnije, da u predstojećim događajima, Bugarska treba da bude uz Srbiju i Makedoniju, rame uz rame protiv albansko-američke agresije i da će spas Srbije i Makedonije biti i spas za Bugarsku.


Konferencija je imala ozbiljan odjek u široj stručnoj javnosti, a ovim je pokazana i spoljnopolitička orijentacija Dveri da se brani suverenitet Srbije svuda i na svakom mestu, u skladu sa reafirmisanjem međunarodnog prava.



Info služba Srpskog pokreta Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: