Српски Покрет Двери - Лого
Search
Poslanici PG Dveri podržali inicijativu vojnih penzionera

Vojni penzioneri su Ustavnom sudu Srbije predali Akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim su više od tri godine penzije neustavno umanjene.

Ovu inicijativu Udruženja vojnih penzionera podržalo je 27 poslanika opozicije među kojima i poslanici PG Dveri.




Na KZN održanoj tim povodom, Marija Janjušević je istakla da su prve zakonske izmene koje su Dveri predlagale od ulaska u Skupštinu upravo one koje se odnose na penzije i na ovaj zakon. Po njenim rečima ključna stvar kod ove inicijative je da se predvića i vraćanje otetih sredstava ne samo penzionerima, već i porodicama penzionera koji su u proteklom periodu preminuli.


Poslanik Miladin Ševarlić je istakao da je podržao zahtev za pokretanje postupka ocene ustavnosti ovog zakona jer se ovim zakonom uskraćuje pravo na mirno uživanje svojine, narušava se pravni poredak i uskraćuje se pravo na delotvorni pravni lek i vrši diskriminacija penzionera.




„U najavama ukidanja zakona predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) i predstavnici Vlade Srbije uopšte ne govore o ustavnoj obavezi države da oštećenim penzionerima nadoknadi neisplaćene delove penzije pod tržišnim uslovima, tako da je veoma važna ocena ustavnosti zakona pre donošenja akta o njegovom ukidanju“, kažu iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica

 

Prilog:

–          Postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija (PDF)


 

Informativna služba Dveri / Beta



Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: