Српски Покрет Двери - Лого
Search
Savet za kulturu Dveri: Isečena lokomotiva - slika današnje Srbije

Kao što je isečena lokomotiva neprocenjive istorijske vrednosti, a inače vredna 10 miliona evra, isečena zbog 3000 kilograma bakra i prodata za par desetina hiljada evra, i zauvek neupotrebljiva, tako je i Srbija, njeni građani i tradicija od neprocenjive vrednosti, čiji samo rudni resursi se procenjuju na 200 milijardi evra, isečena i prodata u bescenje strancima i kriminalcima okupljenim oko svojih šefova u vrhu režima.

Isečena drevna lokomotiva je paradigma isečene, bagatelizovane i razgrabljene  Srbije!


Povodom nemilog događaja – devastacije i krađe najvrednije i najstarije lokomotive koju je Srbija do skora posedovala, savet za kulturu Dveri zahteva od nadležnih ministara Nebojše Stefanovića i Vladana Vukosavljevića da pokrenu istragu o sledećim spornim okolnostima, pod kojim se ovaj zločin desio:


1) ko je direktno odgovoran za odsustvo službe obezbeđenja u objektu

2) ko je odgovoran za loše uslove u kojima je vredna tehnološka baština bila smeštena do dana kad je devastirana

3) zašto nadležni nisu reagovali na ranije slučajeve krađa u pomenutom objektu.


Nadležna ministarstva i službe su odgovorne da urade svoj deo posla i da napokon zaštite vredna dobra koja još uvek posedujemo. Iako znamo da kultura nije prioritet vlasti Aleksandra Vučića, čiji je pobednički program baziran na zaglupljivanju i zavođenju sopstvenog naroda, medijskim manipulacijama i vulgarnom populizmu, apelujemo na nadležne da probude svoju svest i da učine prave i jedine moguće korake u pravcu buduće prevencije ovakvih nemilih događaja. Uvođenje i sprovođenje posebne kaznene politike, tj. Zaoštravanje krivičnih sankcija za devastatore kulturnog blaga, jeste jedna od mera u prevenciji ovakvog kriminala.


 

Savet za kulturu Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: