Nedelja - neradni dan i za trgovce

Samostalni sindikat trgovine Srbije pokrenuo je inicijativu da se zakonom zabrani rad trgovcima nedeljom, ali već skoro tri godine ovo pitanje se nije rešavalo. Sindikat je zahtev podneo Skupštini, Vladi, Socijalno ekonomskom savetu, Ministarstvu trgovine i Ministarstvu za rad. Odgovora na ovaj zahtev nije bilo.

U srpskim trgovinama radi oko 200.000 trgovaca, a među njima je 70 odsto žena. Mi mislimo da i radnici u trgovini imaju pravo da im nedelja bude neradni dan, da ga posvete odmoru i porodičnom okupljanju.


U Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji nedeljom trgovine ne rade. To je zakonom zabranjeno. Zašto se Srbija ne bi ugledala na navedene evropske zemlje?


U današnje vreme kada se sve svodi na jurnjavu za novcem i preživljavanjem,porodica je ta koja najviše trpi. Roditelji da bi svojoj porodici obezbedili materijalnu egzistenciju,sve manje vremena provode sa decom. Porodične veze popuštaju, pa nam decu vaspitavaju televizija,internet i ulica. Svaki zakon koji se donosi mora se sagledati i iz ugla porodice, kao osnovne ćelije društva. Donošenje ovog zakona je nešto što bi koliko-toliko doprinelo ozdravljenju srpske porodice, pa u skladu sa tim Srpski pokret Dveri u potpunosti podržava zahteve Samostalnog sindikata trgovine i nadamo se da će se po ovom pitanju konačno krenuti sa mrtve tačke.


Da je uvođenje ove mere izvodljivo i poželjno smatraju i vlasnici lokalnih trgovačkih lanaca. Pozitivan primer u našoj sredini koji želimo da navedemo je trgovački lanac „Valor“, čije su prodavnice zatvorene nedeljom. Čestitamo im na tome i nadamo se da će i ostali trgovački lanci slediti njihov primer.



Obrad Stanović

Predsednik GrO Dveri Zrenjanin