Obradović: Kada ćete oduzeti nezakonit profit bankama i zaštititi srpskog seljaka

Narodni poslanik Dveri Boško Obradović postavio je danas u Narodnoj skupštini pitanja predsedniku Vlade, kao i ministru pravde i guverneru Narodne banke Srbije o potvrdi Vrhovnog kasacionog suda da banke u Srbiji godinama nezakonito naplaćuju troškove obrade kredita.

„Po ovom osnovu banke su opljačkale građane u visini od više desetina miliona evra. Šta će Vlada učiniti da bankama oduzme ovaj ekstraprofit zarađen na pljački građana?“ – pitao je on.


Obradović je takođe pitao da li je tačno da će srpski seljaci od 1. januara 2019. godine morati da vode knjige i plaćaju knjigovođu, zašto srpski seljaci plaćaju TV pretplatu na električnim brojilima u proizvodnim objektima i  kada će Vlada smanjiti cenu goriva u Srbiji kao što je obećala.


„U ovu zemlju se uvozi: krompir, mleko, meso, paradajz, jagode, maline i sva druga roba široke potrošnje. Zašto ne zaštitite domaću proizvodnju uvođenjem prelevmana, tj. vancarinskih mera na uvoz poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze po damping cenama?“ – upitao je Obradović.


Obradović je pitao da li je moguće da Vlada nije svesna propasti srpskog sela i seljaka sa padom svih cena poljoprivrednih proizvoda ove godine i nemogućnošću da uopšte pokrenu proizvodnju za sledeću godinu i zašto ne subvencionišemo mlade bračne parove, koji žive na selu ili koji žele da se vrate na selo sa 10.000 evra, a ne da poklanjamo naš novac strancima koji dolaze u Srbiju.


„Da li vlast u ovoj državi planira da budemo deponija za svu robu iz EU, pa i hranu? Kada ćemo znati kakvu hranu jedemo i da li ova vlast želi bogatog i nezavisnog seljaka ili poniženog koji radi kod stranaca za 200-250 evra? Samo u ovoj godini zakinuli ste poljoprivredne proizvođače za 10 milijardi dinara i svake godine imamo značajno smanjenje budžeta za poljoprivredu, a isplata ionako malih i jadnih subvencija redovno kasni.“- rekao je predsednik Dveri.



Informativna služba Dveri