Savet žena Dveri: Nasilje nad ženama mora biti oštrije kažnjavano

Nakon informacija koje smo juče mogli da pročitamo u medijima da je svaka treća devojka u Srbiji doživela neku vrstu seksualnog nasilja, Savet žena Dveri apeluje na institucije da se ozbiljnije pozabave ovim problemom i da se pooštre kazne za nasilnike.

U medijima se juče, nakon niza obavljenih anketa, pojavila informacija da je svaka treća devojka u Srbiji doživela neku vrstu seksualnog uznemiravanja. Devojke i žene su prema dobijenim podacima žrtve ozbiljnog seksualnog uznemiravanja, verbalnog, neverbalnog i fizičkog: nepoželjno približavanje, dodirivanje, sve do silovanja.


Kada se na to doda izuzetno zabrinjavajuća činjenica da prema istraživanjima Sigurne kuće, skoro polovina žena u Srbiji doživi neku vrstu nasilja u životu, možemo zaključiti da stanje nije nimalo dobro.


Srpski pokret Dveri apeluje na sve nadležne državne institucije da što pre preduzmu neophodne mere, kako bi se fizičko, psihičko i seksualno nasilje nad ženama smanjilo u što većoj mogućoj meri i kako bi nasilnici bili adekvatno kažnjeni, a žene zaštićene. Nedopustivo je  da nasilnici pomisle kako će proći nekažnjeno, što se ipak nažalost često dešava. 

 


Danijela Perišić

Savet žena Srpskog pokreta Dveri