Sabornost ruskog društva je zalog budućnosti

U Moskvi je 1. novembra održano zasedanje Sveruskog narodnog sabora pod nazivom „25 godina na putu otvorenog dijaloga i civilizacijskog razvoja Rusije“. Sabor je formiran pre 25 godina pod pokroviteljstvom Ruske pravoslavne crkve i do sada se uglavnom održavao u hramu, međutim ove godine je organizovan u Kremljovskom dvorcu.

Plenarno zasedanje U Kremlju, otvorio je Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril a potom se skupu obratio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.


Predsednik Putin je naglasio da činjenica da se ovogodišnji skup Sveruskog narodnog sabora održava u Kremljovskom dvorcu svedoči o tome da su se u ruskom društvu desile duboke promene.  „Osnovni zadatak Sveruskog narodnog sabora je da aktivno doprinosi u rešavanju socijalnih, humanitarnih i obrazovnih problema. očuvanju međunacionalne i međureligijske harmonije i edukaciji mladih na temelju vrednosti patriotizma i državotvornosti“, istakao je predsednik RF.


U radu Sveruskog narodnog sabora učestvuju predstavnici svih struktura vlasti  i predstavnici mnogih društvenih organizacija iz političke, kulturne, obrazovne i duhovno-religijske sfere.


Predsednik Putin je istakao i to da je Sveruski narodni sabor mnogo učinio na planu nacionalne konsolidacije. „Uveren sam da samo ujedinjeno društvo može da odgovori na najozbiljnije istorijske izazove, da ostvari impresivne rezultate, odupre se svakom spoljašnjem pritisku, odbrani sopstveni suverenitet i duhovno- istorijsku sopstvenost. Vidimo da su danas uloženi napori da se „reformiše“ svet kako bi se uništile tradicionalne vrednosti i kulturno-istorijska prostranstva koja su se gradila vekovima“. U zaključnim rečima svog obraćanja predsednik je izrazio uverenje da će glas Rusije u budućem svetu o čijoj sudbini se danas odlučuje, zvučati dostojanstveno i samouvereno.


Nakon toga skupu se obratio Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, koji je govorio o tome koliko je teško bilo raditi na okupljanju svih zdravih snaga ruskog društva i da su čak i u okviru Sveruskog narodnog sabora postojali problemi koji su mučili čitavo rusko društvo. Veliki doprinos konfliktima u društvu davale su lične sujete i netrpeljivost kao i ideološki stereotipi koji su onemogućavali međusobni dogovor. Sveruski narodni sabor je uspeo da prevaziđe takve probleme a zatim su i predstavnici državnog rukovodstva počeli da učestvuju u diskusiji. On je istakao da je svetu neophodan „treći put“ ako iz procesa globalizacije isključimo stvaranje jedinstvene filozofske i ideološke osnove za čitav svet i sa raznolikim postojećim pogledima na svet se ograničimo na tržište i kapital, kretanje ljudi, slobodan prelazak granica, stvaranje jedinstvenog sistema bezbednosti, pravednih ekonomskih odnosa, smanjenje siromaštva, opštoj borbi za očuvanje životne sredine. „To će biti pragmatična globalizacija koja ne ugrožava ljudske duše, već nastoji da stvori delotvoran i ako je moguće, pravedan svetski poredak“, istakao je Patrijarh Kiril.


Skupu su se dalje obratili: gradonačelnik Moskve Sergej Sobnjanin, prvi zamenik predsednika Saveta Federacije Nikolaj Fjodorov,  predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev i dr.


Sveruski narodni sabor završen je svečanim koncertom velikog simfonijskog orkestra Akademije P.I. Čajkovskog uz učešće hora i umetnika Baljšoj teatra.

Plenarnom zasedanju Sveruskog narodnog sabora u svojstvu počasnog gosta,  prisustvovala je Dragana Trifković član Predsedništva „Dveri“ i direktor „Centra za geostrateške studije“.


 

2. Novembar 2018.

Dragana Trifković, član Predsedništva Dveri,

Izvor: Centar za geostrateške studije

 


Uputnice:

·         VRNS.ru – Prezident Rossii dal vыsokuю ocenku deяtelьnosti VRNS

·         VRNS.ru – Slovo Svяteйšego Patriarha Kirilla na otkrыtii XHII Vsemirnogo Russkogo Narodnogo Sobora

·         Jutub – Plenarnoe zasedanie XXII Vsemirnogo Russkogo Narodnogo Sobora (g. Moskva)

·         Vostok – Putin: Glas Rusije u svetu budućnosti će zvučati dostojno i samopouzdano