Српски Покрет Двери - Лого
Search
Spasimo Čačak

Poštovani građani Čačka, Srpski pokret Dveri je nastavio borbu za lepši i uređeniji Čačak na današnjoj javnoj sednici Komisije za (urbanističke) planove na kojoj, kao i na prethodnoj, nisu uvažene vrlo osnovane, stručno utemeljene, kreativne i nadasve Čačku potrebne primedbe i predlozi.

Dveri su podnele skoro trideset predloga i primedbi na ovaj, od strateškog značaja za Čačak, predlog urbanističkog plana.

 

Neke od naših ideja koje su odbačene su sledeće:

1.            Pokušali smo da sprečimo legalizaciju “divlje gradnje” gradonačelnika Miluna Todorovića, koji je naložio da se poveća spratnost zgrade koju je sagradio na mestu gde je srušio jedini bioskop u Čačku.

2.            Predložili smo formiranje manjeg parka na delu “Remontovog” fudbalskog igrališta koje se ne koristi – prostor između igrališta i ul. ČPO.

3.            Predložili smo formiranje manjih parkovskih površina na delu “Slobodinog” fudbalskog igrališta koji se ne koristi, kao i u naselju “Avenija lipa”, opciono iza tržnog centra “Dis” ili negde uz Bulevar Vuka karadžića.

4.            Predložili smo, tj. nastavili borbu da dečije igralište u naselju “Košutnjak” ne bude srušeno.

5.            Predložili smo da se sva dečija igrališta, zelene površine, parkinzi i drugi društveni prostori budu dodatno zaštićeni, odnosno da se kroz plan preventivno onemogući izgradnja na ovim prostorima.

6.            Predložili efikasniju vezu gradske bolnice sa svim delovima grada i, u tu svrhu, preložili spajanje ulice Dr. Dragiše Mišovića i Stevana Prvovenčanog, u delu pored tržnog centra “Merkator”.


Ovaj predlog je veoma važan i za stanovnike naselja “Alvadžinica”, jer Ulica Čačanski partizanski odred, iz bezbednosnih razloga, nikako ne sme ostati tranzitna kao do sad, već se taj tranzit mora izmestiti na predloženu saobraćajnicu.


7.            Predložili smo obavezno proširivanje trotoara i povećanje broja biciklističkih staza u Čačku.

8.            Predložili smo da se odustane od smanjivanja kolovoznih traka u najprometnijim ulicama u gradu.

9.            Pokušali smo da sprečimo suludu ideju pretvaranja Ulice Vojvode Stepe u slepu ulicu.

10.          Pokušali smo da zaštitimo najlepše gradsko šetalište – “Gradski bedem” – od neprimerene izgradnje.

11.          Pokušali smo da sprečimo povećanje saobraćajnog kolapsa u delu kod bazena i fakulteta gde se planira izgradnja velikog objekta na mestu sadašnjeg “parkinga”.

12.          Pokušali smo da sačuvamo prostor oko fakulteta od komercijalizacije, a zarad potreba budućeg univerziteta u Čačku.

13.          Pokušali smo, mnogim konkretnim predlozima i idejama da sprečimo dalje naruživanje grada ružnom “arhitekturom” i haotičnom gradnjom, odnosno da podignemo estetizovanje Čačka na znatno viši nivo.

14.          Pokušali smo da sprečimo produbljivanje saobraćajnog kolapsa u gradu i izneli predloge za njegovo saniranje.

15.          Pokušali smo da sprečimo suludu ideju izgradnje javne garaže na ekskluzivnoj lokaciji, preko puta autobuske stanice, koja će u značajnoj meri naružiti centar grada i izazvati “začepljenje” ulica na tom mestu.

 

Ove i mnoge druge ideje i predlozi nisu naišli na razumevanje aktuelne vlasti, verovano vođeni ličnim, profiterskim interesima, a ne interesima Čačka i njegovih stanovnika.


Lep i uredan Čačk je moguć. Potrebno je samo da smenimo ovu lošu vlast kupljenih diploma i dovedemo poštene, stručne i sposobne ljude.

 


GrO Dveri Čačak


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: