Српски Покрет Двери - Лого
Search
Jelena Vujanović: Da li je Dan Republike Srpske praznik svih nas?

Dan Republike Srpske je praznik svih Srba, ali ne samo zato što je ona rezultat časne borbe običnih ljudi da odbrane slobodu i opstanak na svojoj zemlji i obezbjede budućnost svojoj deci. Ovaj dan je praznik svih Srba i zato što je stvaranje Republike Srpske još jednom u istoriji pokazalo da su Srbi državotvorna nacija.

Državotvornost je težnja i sposobnost nacije da stvori, izgradi, učvrsti i odbrani svoju državu, sa njenim osnovnim karakteristikama a to su postojano stanovništvo, utvrđena teritorija i suverena vlast.


Državotvornost je onaj stepen nacionalne svijesti koji nam govori da je odlučivanje o uređenju sopstvene države vid slobode, naravno bez ugrožavanja prava i sloboda drugih. To je onaj stepen nacionalne svijesti koji su Karađorđevi ustanici ispoljavali oružjem, a Dimitrije Davidović perom kojim je napisao najliberalniji Ustav tog doba. I isti onaj kojim su se vodili poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH usvajajući Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. godine.


Naravno, političku zajednicu nije dovoljno samo stvoriti. Potrebno je izgraditi institucije i učvrstiti pravni sistem koji neće zavistiti od volje bilo kog pojedinca. Taj dio posla tek treba da se završi do kraja, i to ne samo u Republici Srpkoj. Ali to je na nama. Generacija naših očeva je stvorila Republiku Srpsku. Hvala im na tome i srećan nam svima Dan Republike Srpske.


Jelena Vujanović

Doktorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu

Direktor Informativne službe Dveri




Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: