Српски Покрет Двери - Лого
Search
Glavni odbor Dveri: 20 godina od NATO agresije

Danas se navršava 20 godina od NATO agresije nad Saveznom Republikom Jugoslavijom.

Od 24. marta do 10. juna 1999. godine NATO je bombardovao kako vojne tako i civilne objekte. Njegove mete nisu bile samo kasarne, industrija i infrastruktura, već i bolnice, škole, vrtići, javni servis, ali i ambasada Kine, što je jasan pokazatelj da se agresori nisu ustručavali, ne bi li potpuno slomili našu zemlju, da bi je kasnije besomučno eksploatisali.


Procena štete se kreće od 30 do čak 120 milijardi američkih dolara. Broj žrtava do sada nije zvanično saopšten, ali se pominju cifre do 2.500 ljudi, a čak 6.000 njih je ranjeno. U bombardovanju su stradali osim vojnika i civili, starci, žene i deca.


Preko 200.000 kosovskih Srba  i nealbanaca prebeglo je u centralni deo Srbije, a većina njih nikada se nije vratila svojim kućama.




Posledice NATO agresije, osim materijalnih i gubitaka života mnogih nedužnih ljudi, sagledavaju se i u malignim bolestima, koja najčešće zahvataju decu. Srbija je prva u Evropi po broju obolelih od malignih bolesti, a mnogi stručnjaci kažu da će se tek u godinama koje dolaze osetiti ekološka i zdravstvena katastrofa zbog osiromašenog uranijuma koji je, mereno u tonama, bačen na prostor naše zemlje.


NATO agresija nije odobrena od strane organizacije Ujedinjenih nacija, ali to nije sprečilo agresore da napadnu našu zemlju. Ogromna šteta je načinjena i kosovskim Albancima, koji danas veličaju one koji su nam zatrovali zemlju i ubili na stotine civila, kao „kolateralnu štetu“.


Nikada ne smemo zaboraviti da je NATO bombardovao jednu suverenu zemlju u srcu Evrope, što je presedan još od Drugog svetskog rata. Za agresiju nad našom zemljom niko nikada nije odgovarao, niti uputio izvinjenje našoj državi i narodu. Ne osećaju krivicu ni žaljenje.




Mi još jednom podsećamo da je NATO agresija bila genocid koji ne zastareva, a agresori će kad-tad snositi odgovornost i morati da nadoknade materijalnu štetu.


Sve navedeno je i više nego dovoljno da nikada ne uđemo u jednu ovakvu zločinačku organizaciju, niti da dozvolimo sebi da uzmemo učešća u razaranju drugih zemalja širom sveta, kao što to rade članice NATO.

 


Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri

24. mart 2019.


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: