Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović: Cela Srbija staje 13. aprila - Ovo nije borba za smenu vlasti, već za pravdu

Boško Obradović, predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju smatra da je najvažniji događaj u Srbiji, u poslednja četiri meseca, protest „1 od 5 miliona“, koji se odražava, u ovom trenutku, u više od 100 gradova i opština širom Srbije, protiv aktuelne vlasti na svim nivoima.

– Mislim da smo na neki način dočekali neko svetlo na kraju ovog tunela u kome živimo poslednjih sedam godina. Opozicija se ujedinila, najpre u Savez za Srbiju, a kasnije i još šire oko zajedničkih zahteva za fer i poštene izbore. Usledila je naša saradnja kao opozicionih narodnih poslanika u Republičkoj Skupštini. Nakon toga, svi smo napustili sve skupštine, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa, i formirali Asocijaciju slobodnih odbornika. U međuvremenu ponudili smo građanima, na protestima, predlog Sporazuma sa narodom, koji je neka vrsta političkog plana i programa, kako do pada ove vlasti, i kako treba da izgleda Srbija kao jedna normalna, demokratski uređena zemlja nakon pada Aleksandra Vučića sa vlasti – podsetio je Obradović.


On je istakao da su oročili zahteve, i ako ih vlast ne ispuni, cela Srbija staje i 13. aprila odlazi za Beograd.

– Sve te naše zahteve i svu tu našu borbu u prethodna četiri meseca oročili smo do 12. aprila, svodeći sve te zahteve na tri najelementarnija. Prvi je ostavka svih rukovodećih ljudi  na čelu ove države: Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Maje Gojković. Drugi zahtev je oslobođenje medija, pre svega javnog medijskog servisa RTS-a, i treći zahtev izbori na svim nivoima, ali pod jednim uslovom. A to je minimum šest do devet meseci slobodnih medija, i debate između vlasti i opozicije, pa tek onda  možemo da idemo na izbore – kazao je predsednik Dveri.




„Savez za Srbiju nije za bojkot izbora, već je za fer i poštene izbore“

Ponovio je da Savez za Srbiji nije za bojkot izbora, već da je za fer i poštene izbore, i da je minimum šest do devet meseci pre izlaska na birališta potrebno omogućiti slobodne medije i debatu.

– Što se nas, kao ujedinjene opozicije u Srbiji tiče ni na kakvim izborima nećemo učestvovati, bili oni vanredni ili redovni, ako pre toga nema minimum šest do devet meseci slobodnih medija u Srbiji. Kao što znate, ukoliko u tom zadatom roku, do 12. aprila, vlast ne odgovori na naše zahteve Srbija staje, i u subotu 13. aprila, čitava Srbija odlazi za Beograd. To će biti jedno naše suočavanje sa vlašću, da vidimo da li je to moguće, i da li je normalno, da posle četiri meseca protesta, u više od 100 gradova i opština u Srbiji, nijedan predstavnik vlasti nije spreman na razgovor, dijalog, nije spreman na rešavanje  ove velike političke krize. Krize koja je i parlamentarna, i medijska, i politička – rekao je Boško Obradović i dodao da jedino rešenje za izlazak iz ove krize jesu razgovori i dogovori kako da se nešto promeni na RTS-u, kako da se sredi jednistveni birački spisak, kako da se uvede red u parlament.

 



„Jedna od šetnji bi morala da ide i ka zgradi Pinka“

Obradović je ocenio da Pink svoju uređivačku politiku sprovodi zloupotrebljavajući nacionalnu frekvenciju koja je opšte dobro.

– Potpisnici Sporazuma sa narodom, danas su uputili zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da isključi informativni program TV Pink na 30 dana zbog svega onoga što je ta televizija uradila, ne samo u ovom periodu, nego i ranije, i da sve to vodi ka oduzimanju TV Pink nacionalne frekvencije koja je javno dobro, koje se „kontinuirano zloupotrebljava“. Mi još uvek nismo čuli odgovor na pitanje ko je autor spota o Oliveru Ivanoviću, koji je besomučno emitovan pre njegovog ubistva na RTV Pink. I ukoliko REM ovih dana ne odgovori na taj naš zahtev, nama ne preostaje ništa drugo nego da jedna od šetnji subotom, u Beogradu, ide i do zgrade TV Pink, jer je ona zapravo srce ovog medijskog zla i ovog korumpiranog političkog sistema – istakao je lider Dveri.

 

„Cela Srbija staje 13. aprila, ostala samo vaninstitucionalna borba“

Obradović je ocenio i da u Srbiji više nema institucija i da država ne funkcioniše, te da su ostali samo metodi vaninstitucionalne borbe.

– Kako se približavamo 13. aprilu sve više građana se budi i priprema za odlazak u Beograd. Mi jednostavno nemamo nazad. Ne možemo da se vraćamo u institucije sistema koje su blokirane i uzurpirane od strane jednog čoveka. Krenuli smo ovim vaninstitucionalnim putem metode borbe protiv vlasti, i treba sa njim da idemo do kraja.


Istakao je, međutim, da su sve vrste građanske neposlušnosti, štrajkova i blokada dozvoljene u borbi protiv, kako je rekao, jednog diktatorskog režima.

– Pozivam sve građane Gornjeg Milanovca, da ukoliko ne bude odgovoreno na naše zajedničke zahteve, uzmu učešće u tom kolektivnom odlasku za Beograd, u subotu 13. aprila. Naše je da idemo do kraja, dok ne vidimo pad Aleksandra Vučića – poručio je Boško Obradović.


Na pitanje GMinfo portala „šta će biti ukoliko, 13. aprila, ne uspeju sa planiranim protestom?“ Obradović je rekao: „Mi idemo pre svega da bi uspeli“

– Znate, mi idemo pre svega da bi uspeli, i mi nećemo odstupiti. Da li je 13. april taj dan D ili je to 14. april…ili bilo koji drugi dan, mi nećemo odustati od ove borbe dok ne vidimo pad Aleksandra Vučića sa vlasti. I sve metode te borbe koje su mirne i nenasilne su dozvoljene. To znači da ćemo mi pojačati svaki vid građanske neposlušnosti, pojačaćemo svaki vid blokada saobraćajnica, nastave, štrajkova i svih vrsta protesta i demonstracija jer imamo posla sa režimom koji ignoriše naše zahteve – rekao je Obradović.




„Ne smemo odustati, mi moramo da idemo do kraja u toj našoj borbi“

– Ja sam, onu noć u RTS-u, postavio jedno jednostavno pitanje „da li je normalno da posle četiri meseca  protesta u više od 100 gradova i opština Srbije, ne pozovete kao javni medijski servis, koji mi plaćamo svojom pretplatom, nijednog predstavnika organizatora protesta, da gostuje u nijednoj informativnoj emisiji, kao što i ne zovete predstavnike opozicije?“ Da li je to normalno!? Da li je normalno da jedna vlast nakon četiri meseca protesta ne pozove nikoga da vidi šta je problem, kao što je to uradio francuski predsednik Makron, koji je nakon protesta Žutih prsluka otvorio niz okruglih stolova i debata na najaktuelnije društvene teme – naveo je Obradović.

 

„Tema svih tema je sloboda medija“

On je istakao da je naša tragedija da i posle 30 godina, nakon obnove višestranačja u Srbiji, iznova tražimo elementarne demokratske vrednosti, kao što je sloboda medija i sloboda izbora.

– I ne možemo da dobijemo čak ni najmanji razgovor na tu temu, a kamo li da neki od naših zahteva budu ispoštovani. Šta to znači? To znači da mi ne smemo odustati, da mi moramo da idemo do kraja u toj našoj borbi. Naravno, sve zavisi od broja ljudi koji će taj dan biti u Beogradu, i u zavisnosti od tog broja mi ćemo povlačiti poteze, i taj dan, i ako treba i tu noć, i sutradan. I svaki naredni dan dok ne izdejstvujemo ovo što tražimo.


On je još jednom ponovio da „Savez za Srbiju nije za bojkot izbora, da se ne zalažu za nasilje, krvoproliće, ni građanske ratove.“

– Mi u Savezu za Srbiju se razlikujemo, imamo različite ideološke poglede, drugačije mišljenje, ali smo te stvari stavili po strani i rekli hajde da vidimo oko čega se slažemo, napisali programsku platformu od 30 tačaka, i krenuli da realizujemo nešto što je od opšteg interesa. E, to je slika neke buduće političke scene Srbije. Da, razlikujemo se, ali sarađujemo oko onoga što je opšte dobro za ovaj narod i ovu državu, a svako neka zadrži svoje razlike, svoj identitet i svoj program – rekao je Boško Obradović, predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju.

Obradović je, gostujući večeras u Savez za Srbiju Gornji Milanovac, poručio da je to slika jedne normalne političke scene koju projektuje Saveza za Srbiju za neku budućnost nakon pada Aleksandra Vučića sa vlasti.

 


Izvor: GMinfo.rs


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: