Boško Obradović: „Ovo je vreme kada treba da se držimo zajedno i kada ne treba da odustajemo ni po koju cenu“

Gost Gerile je bio Boško Obradović. Predsednik „Srpskog pokreta Dveri“ i jedan od lidera „Saveza za Srbiju“ govorio je o aktuelnim političkim temama, protestima, najavljenoj šetnji do „Pinka“ i 13. aprilu.

Nedavno ste najavili blokadu autoputeva ukoliko ne budu objavljeni snimci nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu. Da li ste do sada dobili bilo kakav odgovor i koliko dugo možete čekati?

Najavili smo razne oblike građanske neposlušnosti ne samo za ovaj slučaj, već za sve slučajeve nepravde koju ova vlast čini. Jedini odgovor na to što vlast već 7 godina ne sluša svoje građane je da građani prestanu da slušaju vlast. Rok za sve naše zahteve, uključujući i ovaj je 13. April.

 


Za sledeću subotu najavljena je šetnja do zgrade PINK-a. Šta po vašem mišljenju možemo očekivati na tom protestu?

Ispred Pinka ćemo poručiti ovom propagandnom glasilu SNS-a da javnost više neće tolerisati zloupotrebu javnih resursa i kršenje zakona. A podsetiću vas da je nacionalna frekvencija javni resurs i da Pink svojim delovanjem krši sve medijske zakone.
Možemo očekivati da u subotu svako pokaže svoje pravo lice – Željko Mitrović će pokušati da napravi cirkus, jer je to jedino što ume. A građani i opozicija će pokazati odgovornost i neće nasiljem odgovarati na njihov cirkus.

 


Nakon presude Radovanu Karadžiću delovali ste kao „glas razuma“ i izjavili da nećete dozvoliti nikakve podele u jedinstvenom opozicionom bloku. Koliko je Savez „jak“ i da li će moći da izdrži i pored ne tako malih razlika?

Verujem da su svi naši partneri u Savezu, ali i šire u opoziciji, svesni da su nam sad podele najmanje potrebne. Svi zajedno se borimo protiv jednog zla koje je zadesilo ovu zemlju i to je bitnije od razlika. Razlike nas unutar Saveza ne utiču na snagu Saveza jer smo mi od osnivanja bili iskreni i jedni prema drugima i prema građanima. Predstavili smo 30 tačaka oko kojih se svi slažemo i koje su jako bitne i jasno rekli da se oko nekih stvari izvan tih 30 tačaka ne slažemo, ali da je cilj Saveza upravo da se izborimo za društvo u kome će svako imati prostor da iznosi svoje stavove. Mi na svom primeru, negovanjem jedne kulture dijaloga oko stvari oko kojih se ne slažemo, dajemo primer kako treba da izgleda društvo i politika u Srbiji u budućnosti.

 


 Šta da očekujemo od 13. aprila?

Očekujte neočekivano. Ja očekujem da tog dana građani pokažu svoju snagu i da veliki broj ljudi iz cele Srbije dođe u Beograd. Očekujem da odlučno poručimo ovim uzurpatorima na vlasti da njihovo nasilje i bahatost više nećemo tolerisati. I očekujem da, ukoliko vlast ni na koji način ne odgovori na naše zahteve, nastavimo sa pritiscima. Snaga protesta je ogromna, samo je potrebno da istrajemo.



Nedavno se dogodilo više napada na prostorije „Srpskog pokreta Dveri“. Da li su pronađeni počinioci i kako komentarišete ta dešavanja?

Oni koji etiketiraju Dveri kao nasilnike sada su sve svoje nasilnike, huligane i batinaše usmerili na nas. Još uvek nisu pronađena lica koja su uništila naše prostorije u Beogradu, kao ni lica koja su mi pretila na društvenim mrežama i to mi govori o tome da nema političke volje da se počinioci pronađu. Zašto kada je nasilje prema nama iz opozicije nema vanrednih konferencija za štampu Nebojše Stefanovića? Mislim da ovo nasilje pokazuje da smo u pravu kada tvrdimo da atmosfera koju stvara ova vlast preko režimskih medija i preko izjava svojih zvaničnika nije normalna i da stvara opasno stanje u društvu.



Kako komentarišete situaciju u našem društvu, deluje kao da smo podeljeni više nego ikad, šta je moguće uraditi da bi se taj problem rešio i da li očekujete da će se išta promeniti u budućnosti?

Paradoksalno, ovo društvo je podelio čovek koji po funkciji treba da predstavlja jedinstvo društva. To je čovek koji poziva svoje pristalice da se okupe i sukobe sa pristalicama opozicije. To je čovek koji nikada nije izašao na tv duel sa bilo kim iz opozicije. To je čovek koji na debate omladina političkih stranaka ne šalje predstavnike SNS. On je podelio društvo na mi i oni i to nije dobro i nije normalno.​ Nešto se mora promeniti u budućnosti. Potrebno je da institucije počnu da rade svoj posao. Da se oslobode mediji kako bi dijalog bio moguć. Da institucije počnu da rade svoj posao. Da REM počne da kažnjava medije koji šire mržnju prema onima koji misle drugačije od vlasti. I da napokon imamo slobodne izbore.



Kakav je vaš stav o redovnim pokrajinskim i lokalnim izborima sledeće godine. Treba li opozicija i njih da bojkotuje i da li mislite da bi bojkotom imali više štete nego koristi?

Sve zavisi od toga da li će doći do određenih promena u pogledu slobode medija i obezbeđivanja uslova za fer izbore. Jer ovo što smo do sada imali, od kada je SNS na vlasti, i nisu izbori. U Lučanima smo zabeležili sve što oni rade i to je, verujte, neverovatno za jednu zemlju koja se naziva demokratskom. Džipovi bez tablica, paralelni spiskovi na biračkom mestu, batinaši itd. Ako se ne obezbedi bar 6 do 9 meseci slobodnih medija pre redovnih izbora treba dobro razmisliti da li ima smisla učestvovati.



Šta biste za kraj poručili našim čitaocima?

Pozvao bih sve da dođu ove subote ispred Pinka, a sledeće, odnosno 13. aprila da dođu ispred Narodne skupštine u 15 časova kada počinje veliki narodni protest. Ovo je vreme kada treba da se držimo zajedno i kada ne treba da odustajemo ni po koju cenu.



Izvor: Gerila.rs