Српски Покрет Двери - Лого
Search
Boško Obradović za Vranjske: Vlast se plaši Saveza za Srbiju!

Boško Obradović, lider „Dveri“ i jedan od čelnika Saveza za Srbiju svakako je nova zvezda na srpskom političkom nebu.

Ovaj odlučni opozicionar, narodni poslanik i ulični borac svakako je jedan od onih koji je najviše profitirao od aktuelnih protesta protiv režima Aleksandra Vučića, pre svega svojom odlučnošću i spremnošću da se do kraja, svim sredstvima, bori za promene.


U intervjuu za Info Vranjske Obradović je jasan i otvoren, kao i uvek, ali i spreman za iznese sve, osim planova za miting 13. aprila, „da ne čuju đavoli“.

 


INFO VRANjSKE: Zbog čega se vlast ni posle četiri meseca demonstracija ne obazire na njih i ne žele dijalog?

OBRADOVIĆ: Jedini mogući odgovor na to je – zato što ovo nije demokratska vlast. Svaku normalnu demokratsku vlast bi zanimalo šta imaju da kažu predstavnici građana koji protestuju u preko 100 gradova i opština u Srbiji. A umesto poziva na dijalog vlast u Srbiji građane koji protestuju naziva nasilnicima, izdajnicima, stranim plaćenicima i fašistima. To nije normalno.

 


Da li je bilo nekih naznaka za moguće sastanke vlasti sa Vama ili bilo kime iz SzS?

– Nije. Štaviše, Predsedništvo SNS je donelo odluku da se ne razgovara sa opozicijom. Pitam se, u kojoj demokratskoj zemlji vlast donosi odluku da neće da razgovara sa opozicijom?

 


Poslednjih nedelja na protestima je došlo do radikalizacije i vi ste učestvovali u tome. Kakvi protesti mogu da uzdrmaju vlast? Da li je, po vama, neophodna veća građanska neposlušnost?

– Vlast mogu da uzdrmaju jedino oni protesti u kojima pokazujemo jedinstvo u borbi za normalnu Srbiju. I zato su ovi protesti već uzdrmali vlast. Građani su već pobedili. Recimo da nije bilo protesta ne bi bio smenjen ni Dragoljub Simonović iz Grocke ni Milutin Jeličić Jutka iz Brusa. Potrebna nam je još veća odlučnost i uključivanje sindikata i udruženja u različite oblike građanske neposlušnosti.


 

Za subotu 13. aprila najavljen je do sada najveći skup građana protiv Vučića. Šta je planirano da se tada dešava i šta se može očekivati od 14. aprila?

– Plan je da se okupimo u 15 časova ispred Narodne skupštine i da, svi kao jedan, poručimo ovoj vlasti da nam je dosta njih i njihovog nasilja nad institucijama, nad državom i nad građanima. Znajući ovu vlast i njihove nenormalne umove detaljan plan aktivnosti ne nameravamo da objavimo do poslednjeg momenta. Mogu samo da kažem da će naše aktivnosti biti odlučne, ali nenasilne.

 


Koji su razlozi odustajanja od najavljenog odlaska do Pinka prošlog protesta?

– Mi smo ispunili svoje obećanje i nas nekoliko lidera SzS je otišlo ispred zgrade TV Pink sa vencem za Olivera Ivanovića i natpisom: „Saznaćemo ko te je nanišanio spotom. Obećavamo“. Protestna šetnja se tog dana nije završila kod Pinka jer nismo želeli da učestvujemo u njihovom nakaradnom rijalitiju. Željko Mitrović je ostao usamljen na svojoj lošoj žurci i njegove reakcije pokazuju da smo ga tim potezom pobedili i da ga je to jako pogodilo. A mi smo otišli na mesto sa kog protesti inače počinju a koje je sad gotovo nedostupno Beograđanima zbog uništavanja grada od strane večitog zamenika, Gorana Vesića, da im poručimo da nijedna loša stvar koju rade više neće proći tek tako.

 


Agresivnom medijskom kampanjom označeni ste fašistom i ljotićevcem. Zbog čega se vlast služi time da vas diskredituje?

– Upravo zato što je za porodičnog čoveka i patriotu ovo najveća uvreda. Oni žele da i mene i Dveri prikažu upravo suprotno od onog što jesmo. Mi se zalažemo za porodičnu politiku, koja pre svega podrazumeva maksimalno uvažavanje žena i pomoć ženama, pa nas prikazuju kao nasilnike. Mi se zalažemo za demokratsku i suverenu Srbiju i za negovanje naše kulture, onda nas prikazuju kao fašiste. Mislim da je njihov najveći strah taj što kada bi njihovi birači, koji su prevareni i ucenjeni, imali priliku da vide pravu sliku, oni bi glasali za nas.

 


Da li smatrate da i sami pomažete vlastima u napadima na vas, pre svega vezano za dešavanja u RTS-u ili ispred Skupštine Beograda?

– Ne bih rekao da je tako. Mislim da su reakcije vlasti nakon dešavanja u RTS i kod Skupštine Beograda upravo pokazale njihovu slabost. Vlast se plaši odlučnosti i pritiska, i plaši se svake situacije u kojoj opozicija dobije medijsku pažnju. U tim trenucima upotrebe svu svoju mašineriju da nas etiketiraju i prikažu kao nasilnike. Ni u jednom ni u drugom slučaju nije bilo nasilja sa moje strane.

 


Kako vidite Vaše lično učešće na dosadašnjim protestima? Mnogi misle da je reč o vašoj ličnoj promociji?

– Ako neko misli da je promocija kada te na svim režimskim medijima danonoćno nazivaju fašistom zato što si u nekom trenutku preuzeo odgovornost za neke stvari, onda nemam šta da dodam. Ja sam samo jedan od pet miliona, ali kao narodni poslanik u osetljivim trenucima imam obavezu da budem na čelu kolone i prvi izađem i stanem pred jednu nenormalnu vlast koja je spremna da kordonima sprečava naše pravo na drugačije mišljenje i glas opozicije. To je jedina promocija koja me zanima: ostvariti slobodne medije i poštene izbore, a onda neka građani slobodno biraju.

 


Sa mnogim učesnicima protesta i saborcima iz SzS-a vas jedino spaja želja za menjanjem vlasti, nikako politički stavovi i ubeđenja. Da li ste spremni da neke svoje političke stavove menjate ili korigujete?

– Mi u SZS smo se okupili oko 30 tačaka oko kojih svi možemo da se složimo, i koje obuhvataju sva najvažnija pitanja: od očuvanja KiM u sastavu Srbije, preko zaštite porodice i domaće privrede, do Zakona o ispitivanju porekla imovine i lustracije kao sudske odgovornosti za kršenje zakona. Postoje i pitanja koja nisu ušla u 30 tačaka i oko kojih smo zadržali različite stavove jer je to normalno u jednom demokratskom poretku. Ono što nisam spreman nikada da promenim je stav da su interesi Srbije najvažnije merilo svake politike. O svemu drugom sam spreman da učim i razgovaram.

 


Kakvu Srbiju vidite za pet godina? Hoće li ona biti u Evropi ili će i dalje balansirati između istoka i zapada sa građanima koja su kolateralna šteta takve politike?

– Građani nisu kolateralna šteta politike balansiranja, već politike stalnog povlađivanja stranim interesima. Srbiju za pet godina vidim kao zemlju koja će imati normalnu vlast izabranu na fer i poštenim izborima za koje ćemo se izboriti ovim protestima. I vidim je kao zemlju u kojoj ta nova vlast neće na prvo mesto stavljati interese ni istoka ni zapada, već svojih građana.

 


Izvor: Vranjske


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: