Српски Покрет Двери - Лого
Search
Ovogodišnja proslava 1. maja Praznika rada je najobičnija farsa, prava radnika nikad gora!

Nikakvog opravdanog razloga za proslavu 1 .maja Praznika rada nema, jer je sadašnja situacija u Republici Srbiji po ostvarivanju prava radnika i platama radnika, jedna od najgorih u višedecenijskom proslavljanju i obeležavanju ovog datuma. Razloga bi pre bilo za demonstracije svih protiv ovog režima i vlasti .

Da li ćemo i ove godine na proslavi 1.maja na Paliću videti već uhodanu aktivnost SNS-a sa postavljenim šatorima za svoje najvernije članove, sa deljenjem besplatnih pljeskavica na kupon dobijen od stranke ? Kuvanje ovčijeg paprikaša u šatoru SVM-a?  Sve je to samo zamazivanje očiju radnicima koji nikada nisu živeli i radili u gorim uslovima!


Ti radnici su na žalost postali podanici ovog režima koji ništa nije učinio za poboljšanje položaja radnika već naprotiv donošenjem Zakona o radu još više je onemogućio radniku da ostvari svoja prava. Doveli su do stanja da radniku više nije bitno da li je stručan i dobar u poslu koji obavlja već da li pripada jednoj od stranaka na vlasti.


Predstavnici i zastupnici radnika u vidu sindikalnog organizovanja su uglavnom u dogovoru i prećutnoj saradnji sa vlašću. Njihova borba za prava radnika se svela na obezbeđivanje ogreva, zimnice i ponekad učešće radnika na radničkim igrama. Retke su one organizacije koje se mogu nazvati sindikatom i koje se istinski bore za veća prava radnika.


U Slobodnoj zoni u Malom Bajmoku posluju uglavnom strane kompanije gde je i najveća koncentracija zaposlenih radnika. U većem delu tih kompanija plate su male , kao da su plod nekog dogovora kompanije sa vlašću a ne rezultat uspešnosti rada same kompanije, uslovi rada i prava se svakodnevno krše. Uslovi takvi na primer da šiješ stojeći u Kalcedoniji, svesnog rada sa materijalima koji nisu zdravi do uskraćivanja prava na praznovanje pravoslavnog Uskrsa uvođenjem radne obaveze od strane Simensa.


Sumnjivo je i angažovanje radnika preko agencija za radno angažovanje jer rad preko agencija samo nameće obaveze radnika prema agenciji i kompaniji u kojoj je angažovan a njegova prava bi možda trebala da se dogode sa donošenjem Zakona o agencijama za radno angažovanje koji se već duže vreme najavljuje ali uvek ima preči i važniji zakon.


Zakoni koji treba da poboljšaju položaj radnika se ne donose ali zato se donose zakoni koji u društvu produbljuju korupcionaško ponašanje i legalizuju korupciju kao Zakon o poklonima, posebno lekarima. Lekarima treba dati veće plate a ne da država problem malih plata reši tako što legalizuje korupciju i troškove te privilegije prebaci na građane.


U Slobodnoj Zoni imamo i povećano razboljevanje radnika zbog rada sa materijalima koji nisu zdravi i koji izazivaju bolesti. Većina radnika ćuti mada prema našim saznanjima ima i onih koji su tužili strane kompanije zbog bolesti izazvane radom na radnom mestu.


U delu kompanija u Slobodnoj zoni rad inspekcijskih organa grada Subotice je onemogućen jer za sve kontrole moraju par dana ranije da se najave a u nekim kompanijama dobiju samo dokument da se za njihov rad brine neka agencija iz Beograda i tu se dalja kontrola tih kompanija završi.


Do pre dve godine zapošljavanje radnika preko stranaka je bilo najvećim delom u javnim preduzećima. Situacija se promenila pošto više skoro da nema prostora za dodatna zapošljavanja u javnom sektoru pa se i strane kompanije na neki način ucenjuju i u njima primaju stranački kadrovi. Verovatno te kompanije zbog ne plaćanja poreza duži niz godina i sa aktivnim učešćem u povremenom uzimanju sredstava sa NSZ moraju te finansijske usluge nekako da vrate.


Položaj radnika u Subotici nije samo loš u Slobodnoj zoni veći u mnogim ostalim domaćim i stranim preduzećima u trgovinskim radnjama i velikim trgovinskim centrima a plate male što pokazuje i velika potražnja za radnicima u tim preduzećima .


Dveri Subotice smatraju da sada, više nego ikad je potrebno da se svi udruže u borbi za prava radnika, seljaka, umetnika, lekara , profesora , nastavnika, vojnika, policajaca odnosno svih slojeva društva u celini. Devastirano je sve od strane ove vlasti, banalizovano, kriminalizovano i samo zajednička borba svih onih koji su obespravljeni, može dovesti do promene sistema, promene vlasti koja treba da bude smenjiva , sistem koji treba da bude u funkciji svih naših građana. Da se zagarantovana prava svih građana Ustavom Republike Srbije i poštuju.


U takvom sistemu neće biti važno da li pripadaš političkoj stranci ili ne, već samo da li znaš da radiš ili ne. A radnik hoće samo da radi i živi od svog rada!


 

Izvor: Grad Subotica


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: