Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Kragujevac: Kome smetaju razvijen Kragujevac i jaka Šumadija?

Činjenica da se glavni koridori koji prolaze kroz Srbiju spajaju daleko od Kragujevca samo je jedan u moru dokaza nesposobnosti i diletantizma kako lokalne tako i republičke vlasti. Ne postoji ni jedan razlog koji je prihvatljiv i na osnovu koga četvrti grad po veličini u Srbiji ostaje saobraćajno „slepo crevo“, posebno ako se zna da je Kragujevac bezmalo spojen sa koridorom 10 putem prvog reda od ovog grada do Batočine.

Srpski pokret Dveri najoštrije osuđuje ovakav amaterizam u prostornom planiranju i podseća da je Kragujevac ne samo prva prestonica moderne Srbije, već i grad u kome živi 200 hiljada ljudi i da je industrijski centar Šumadije (FAS, Simens, Mind group, Milanović…).


Pored toga, Kliničkom centru Kragujevac gravitira dva miliona ljudi, univerzitetski je centar, ima veoma značajne izvozne poljoprivredne potencijale, nezamenljivu kulturno-istorijsku poziciju i, u krajnjoj liniji, geografski je centar Šumadije i Srbije.


Ukoliko lokalne vlasti ne izvrše potreban pritisak na republičku vlast i zaustave, u najmanju ruku, čudan način povezivanja dva evropska koridora, posledice po razvoj grada će biti katastrofalne i nepopravljive.


Srpski pokret Dveri postavlja i pitanje kome je i zašto u interesu da se Kragujevac izmesti sa razvojne mape Srbije i da li je ikome od nadležnih na pameti da se izdvajanjem ovog grada sa te mape čitava Šumadija i centralna Srbija stavljaju u nivo nerazvijene sredine, mimo efikasnih komunikacija ostatka zemlje sa Kragujevcem kao palankom u središtu?!


Srpski pokret Dveri će u narednom periodu učiniti sve da se ovakav scenario u režiji nesposobne vlasti spreči i da se gradu i Šumadijskom okrugu obezbedi nesmetan razvoj.


 

GrO Dveri Kragujevac


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: