Српски Покрет Двери - Лого
Search
Dveri Niš: „Kulturna politika“ antikulturne vlasti

Već petnaest nedelja Savez za Srbiju Niš organizuje na trgu između spomenika Stevanu Sremcu i TC „Kalča“ Zone slobode. Na ovim susretima sa novinarima i građanima Niša članice Saveza za Srbiju Niš iznose svoje viđenje načina na koji vlast SNS-a upravlja Gradom, i u debatama sa Nišlijama kreira se jedan novi Grad Niš-onaj koji Nišlije zaslužuju, za razliku od palanke u koju je Niš pretvorila naprednjačka diletantska vlast.

Trinaesta Zona slobode u Nišu u subotu 24. avgusta  u organizaciji Dveri, Narodne stranke i Nove stranke bila je posvećena kulturi kao posebnoj vanvremenskoj dimenziji Grada, pod naslovom „Kulturna politika“ antikulturne vlasti „.


Potpredsednik Dveri i administrator GrO Dveri Niš prof. dr Tamara Milenković Kerković je na konferenciji za štampu o načinu na koji aktuelna vlast poima kulturu istakla:


„Iako administrativni i regionalni centar, univerzitetski grad i kulturno središte nacionalnog i međunarodnog značaja, grad Niš je danas grad destabilizovanog identiteta i izgubljenog značaja. Grad Niš, na čijoj teritoriji se, prema zvaničnim izvorima, nalazi preko sto kulturnih dobara, sedam arheoloških nalazišta, dve prostorne kulturno-istorijske celine, četiri znamenita mesta, i koji ima vibrantnu nezavisnu kulturnu scenu-nema eksplicitnu kulturnu politiku, ne prepoznaje i ignoriše kulturu kao „četvrti stub“ razvoja i jedan od ključnih resursa za razvoj.


Vlast SNS jeste po svim biću anti-kulturna i kao takva proizvela je katastrofalne učinke na identitet, kvalitet života i samopoštovanje građana Niša. Niš trpi ogromnu štetu zbog vlasti SNS. Otet od Nišlija i prepušten na milost i nemilost jedne ignorantske i uzurpatorske klike, koja je po svim biću anti-kulturna i štetočinska. Kako na planu očuvanja nasleđa, tako i na planu podsticanja savremenog stvaralaštva, vlast pokazuje nebrigu, neznanje, stihijsko i rutinsko upravljanje, bahatost i neukus.


Dveri ustaju protiv ovakvog stanja. Želimo da kulturnu politiku grada usmerimo daleko od partokratije, klijentelizma i diletantizma režima.


Grad Niš danas nema strategiju kulturnog razvoja. Zalažemo se za donošenje nove Strategije kulturnog razvoja grada, koja će svojim suštinskim, a ne deklarativnim, participativnim i integrativnim modelom kulturne politike dati našem gradu osnovu za razvoj kakav zaslužuje. Tražimo da se paralisani Savet za kulturu otvori za stvaraoce, uvođenjem principa participativnosti.


Dveri Niš traži da se dobra u javnoj svojini Grada ustupe stvaraocima, a da se iz centralnih javnih prostora isele kockarnice i kazina, kako bi se ti prostori ustupili mladima, umetnicima  i kreativnim industrijama koje će Gradu vrtiti status kulturnog centra.Pored korporativne odgovornosti uspešnih kompanija koje posluju u Nišu a koja treba da se usmeri na kulturu, Dveri zalaže se pored ostalog negovanje srpskog jezika i ćirilice u svim javnim prostorima, zalažemo se za odgovornu kulturu sećanja, a posebno preko zajedničkih projekata Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, projekte razvoja umetničkih zanata kroz izradu licenciranih muzejskih replika, kao što tražimo i otvaranje Ruskog kulturnog centra u Nišu.

 


GrO Niš Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: