Hraniteljstvo se u Vojvodini uglavnom odnosi na decu bez roditeljskog staranja. Među decom koja su smeštena u hraniteljske porodice veoma mali broj je bolesne dece i dece sa poteškoćama u razvoju, što je problematično. Srpski pokret Dveri smatra da broj hranitelja treba da bude daleko veći i da roditelji bolesne dece treba da imaju mogućnost da dobiju pravni status roditelj-hranitelj i da se na taj način unaprede prava roditelja.

Još 2014. godine udruženja za pomoć osobama sa poteškoćama u razvoju su tražila da se zakonski uredi i da se omogući da roditelji takve dece imaju ista prava kao i hranitelji.

 

Skupljeno je 68.000 potpisa za tu inicijativu, ali do danas se ništa nije uradilo za te roditelje. Donešena je skoro uredba Vlade Srbije koja je dala mogućnost tim roditeljima da mogu da uzmu bolovanje do napunjene 18 godine života deteta. Međutim, posle toga rešenja nema.

 

I same institucije gde se vrši smeštaj te dece nisu na ozbiljnom nivou pružanja usluge toj deci.  Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je danas primio hranitelje, ali ne i roditelje bolesne dece, kojima isto tako treba dati pravni status hranitelja.

 

Pokrajinska vlada  nije ništa učinila kod republičkih organa da se porodični zakon menja na korist samih porodica, a nije ni sama preduzela mere kojima bi se život članova tih porodica olakšao.

 

Dveri se zalažu da roditelji koji to žele imaju mogućnost da dobiju pravni status roditelj-hranitelj i da se na taj način unaprede prava roditelja.

 

 

Odbor za Vojvodinu